În urma percheziţiilor de vineri ale procurorilor DIICOT şi poliţiştilor de frontieră au fost ridicate importante sume de bani şi ţigări.
Astfel, în urma celor 24 de percheziţii efectuate în Botoşani, Bucureşti, Suceava şi Iaşi au fost ridicate 1700 de pachete de ţigări. Acestea s-au adăugat celor 9578 de pachete consficate în timpul monitorizării grupării. Pe lângă ţigări au mai fost ridicate 19 telefoane mobile, un pistol cu bile şi 67.796 de lei.
La una dintre locuințele din județul Botoșani, polițiștii de frontieră au descoperit în urma perchezițiilor 500 pachete de țigări, ascunse în interiorul unui stup de albine.
20 de persoane au fost duse lşa audieri, iar trei au fost reţinute şi patru au fost puse sub control juidiciar. Gruparea a fost monitorizată în perioada decembrie 2014- mai 2015 de către poliţiştii de frontieră.
Gruparea avea în componenţă cetăţeni români şi moldoveni, iar liderii acesteia au reuşit să imprime întregii grupări un ritm alert de acţiune, dovedind pe parcursul funcţionării o deosebită eficienţă si mobilitate în acţiune şi chiar deschidere la noi metode pentru a-şi asigura o bază stabilă de profit.
Suspecţii – cetăţeni români şi moldoveni – au constituit o grupare infracţională organizată, transnaţională, care începând cu luna aprilie 2014 a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigări din R. Moldova şi Ucraina, ţigările fiind introduse ilegal în România, ascunse în locaşuri special amenajate în caroseriile autovehiculelor cu care aceştia circulau sau trecute ilegal frontiera peste râul Prut de către cetăţeni moldoveni cu ajutorul unor bărci.
Membrii grupării aactionau coordonat, fiind structuraţi pe mai multe paliere. Din palierul de furnizare a ţigărilor faceau parte cetăţeni ucraineni şi moldoveni precum şi o parte dintre suspecţii români.
Al doilea palier era reprezentat de cinci suspecţi. În cadrul acestuia, A. R. este cel care finanţa şi organiza detaliile comiterii faptelor ilegale şi implicit valorificarea ţigărilor, ceilalţi având rolul de a transporta ţigările provenite din contrabandă de la frontieră către interior şi de a le depozita în diverse locuri, de unde urmează a fi preluate pentru comercializare şi de a supraveghea traseul urmat şi comunicaţiile aferente pentru a anunţa eventualele controale în trafic.
Al treilea palier, format din şase suspecţi, avea rolul de a prelua ţigările de contrabandă pentru a le valorfica ulterior către diferite persoane de pe raza judeţelor Botoşani, Iaşi şi Bucureşti.
În perioada monitorizată membrii grupării au traficat 51450 pachete cu ţigări de provenienţă extracomunitară cauzând un prejudiciu de aproximativ 500.000 lei.