Sute de copii ajung în situaţia de a-şi deforma coloana vertebrala de la gențile pe care sunt nevoiţi să le care zilnic în spate, dar și de la poziția incorectă din bănci. Medicii pediatri atrag atenţia că tot mai mulți copii, cu vârste până în 18 ani, au probleme la coloana vertebrală. Constantin Tudorache, medic șef Secție de Balneologie și Recuperare Medicală de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean, spune că la cei mai mulți dintre adolescenți tulburările de statică vertebrale sunt ”monstruoase”.
”Ei primesc noțiuni de postură corectă dar nu le respectă. Astăzi, pentru mulți dintre tineri valorile s-au inversat. Coloana și scolioza coloanei este așa de monstruoasă încât dă acel gheb în spate, dă disfuncții ventilatorii. Plămânul și inima au nevoie de spațiu să-și desfășoare funcția respectivă. Dacă spațiul este îngust, atunci apare insuficiența respiratorie”, a spus Tudorache.
Medicii pediatri mai spun că au fost și cazuri când pacienții cu astfel de probleme s-au prezentat târziu pentru îngrijiri medicale și au avut nevoie de intervenții chirurgicale.
Potrivit medicului botoșănean, vârsta tulburărilor de statică vertebrală a scăzut iar cele mai mari probleme cu coloana le au fetele.
”Avem și pacienți de șase ani, însă cei mai mulți pacienți cu probleme au vârste între 12 și 18 ani. Problema este că nici ei nu ascultă și poartă ghiozdanul de tip bandă pe un singur umăr. Ghiozdanul se poartă pe ambii umeri”, a adăugat Tudorache.