Picturi datând din Secolul XVI-lea, din timpul domniei lui Petru Rareș, au fost descoperite, recent, la Mănăstirea Coșula din județul Botoșani cu prilejul unor lucrări de restaurare a bisericii.
Starețul Mănăstirii Coșula, Calinic Chirvase, a declarat, în exclusivitate pentru AGERPRES, că fresca datează din perioada 1536-1538, atunci când, din ordinul ctitorului mănăstirii, marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, a fost realizată prima pictură a bisericii.
„Este o pictură care se păstrează în întregime. Ea a fost repictată în Secolul al XIX-lea și acum noi scoatem pictura originală la suprafață”, a afirmat starețul de la Coșula.
El susține că pictura redă scene unice în Europa, iar din acest motiv va face demersuri pentru includerea mănăstirii în patrimoniul UNESCO.
Mănăstirea Coșula este o mănăstire de călugări, situată la o distanța de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botoșani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, pe malul stâng al râului Miletin.
Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldovenești. În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserica parohială. A fost reînființat în 1991.
Ansamblul Mănăstirii Coșula este inclus pe lista monumentelor istorice.
Sursa: Agerpres.ro