Dacă preşcolarii şi şcolarii din municipiul Dorohoi au sărbătorit în avans, respectiv pe 29 mai, cei din municipiul Botoşani au venit astăzi în vizită la pompieri. Încă de la primele ore ale dimineţii, peste 200 de copii de la Grădiniţele nr. 15 şi 21 însoţiţi de cadre didactice, dar şi de părinţi, au ocupat platoul Detaşamentului de Pompieri Botoşani.
Aceştia au petrecut aproape trei ore alături de salvatori.
Cu mic, cu mare, vizitatorii au fost preluaţi la intrarea pe poarta subunităţii de către specialiştii Inspecţiei de Prevenire, care le-au prezentat principalele activităţi desfăşurate de pompieri, precum şi tehnica din dotare folosită în situaţii de urgenţă, fie că este vorba de incendii, inundaţii, accidente rutiere sau alte calamităţi. Musafirii au asistat la demonstraţii privind modul de funcţionare a echipamentului de descarcerare, precum şi la simularea unei intervenţii în caz de incendiu.
Vizibil emoţionaţi, copiii au îmbrăcat pe rând haina de pompier, au folosit pentru prima dată pistolul cu apă şi au urcat în autospecialele de intervenţie. Cei mai curajoşi au aflat cum se protejează servanţii pompieri când intervin pentru stingerea incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi a căştii de protecţie.
O parte dintre micuţii vizitatori au dorit să-i cunoască pe eroii pompieri căzuţi la datorie şi au poposit, pentru câteva minute, în faţa monumentului eroilor.
Secretele meseriei de pompier le-au fost dezvăluite şi celor peste 400 de copii care, vineri, 29 mai, au trecut prin faţa Muzeului de Ştiinţe ale Naturii din municipiul Dorohoi, unde a fost organizat un punct de informare preventivă. Aceştia au avut ocazia să vadă autospecialele de intervenţie şi să afle cum funcţionează şi în ce situaţii sunt folosite autospecialele sau accesoriile din dotare.
Specialiştii Inspecţiei de Prevenire i-au învăţat pe cei mici cum să prevină sau cum să se comporte într-o situaţie de urgenţă, prezentându-le materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor derulate la nivel naţional „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale” şi „Nu tremur la cutremur”.