Botoșănenii vor plăti, de la 1 iulie, mai mult pentru apă și canalizare. Consilierii județeni au aprobat, joi, modificarea contractului unic de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin concesiune în judeţ, contract care prevede ca tarifele la apă și canalizare să fie majorate cu minim 5% plus rata inflației.
Măsura a fost vehement criticată de consilierii Dorin Ciuștea și Gheorghe Vâzdoagă. Ciuștea a spus că nu este oportună majorarea prețului la serviciile de apă și canalizare, întrucât societatea Nova Apaserv a ieșit în 2014 cu profit, care îi asigură societății să desfășoare activitatea în condiții de rentabilitate.
”Proiectul privind majorarea tarifelor nu este benefic pentru cetățenii județului Botoșani, pentru că prin aplicarea acestora tarife succesive se împovărează bugetul unei familii. Cunoscând starea precară a economiei județului și a salarizării în Botoșani, cred că această utilitate devine pentru mulți din cetățenii județului un lux. Această majorare nu este favorabilă nici pentru societate, pentru că cine își imaginează că va crește numărul de consumatori la aceste tarife se înșeală”, a spus Ciuștea.
Critici la adresa proiectului au fost aduse și de consilierul Gheorghe Vâzdoagă, care, spune el, întinde niște ”capcane”.
”Aș sugera operatorului de apă să găsească modalități de scădere a cheltuielilor și nu rentabilizarea activității prin creșterea veniturilor bazate doar pe creșterea prețului la apă. Mai este o chestie acolo, că dacă n-ar fi amară ar fi chiar comică. S-a analizat gradul de suportabilitate a populației județului Botoșani și s-a ajuns la concluzia că populația suportă această politică tarifară. Pe ce criterii? S-a considerat că singura plată pe care o face cetățeanul de la Mitoc sau Mnoleasa este apa. Pentru că la două persoane apa ajunge 60-100 lei pe lună. S-au se mai spune într-o anexă că prețul trebuie să aibă rolul de a raționaliza consumul de apă și de a împiedica risipa. De acord. Poate membrii unei familii se spală toți în aceeași cadă de apă, ca să raționalizăm consumul de apă”, a spus Vâzdoagă în plenul ședinței de CJ.