Mai mulți oameni de afaceri din Botoșani, dar și directori de instituții publice, primari și parlamentari au participat, marți, la dezbaterea care a avut ca scop elaborarea Strategiei de dezvoltare a Zonei metropolitane Botoșani pentru perioada 2015-2020. Acțiunea a avut loc în Aula Colegiului Național ”A.T.Laurian”, unde s-a vorbit despre obiectivele strategiei de dezvoltare a Zonei metropolitane și s-au prezentat proiectele zonei.
Primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, a declarat că strategia cuprinde nu mai puțin de 150 de proiecte, cu o valoare totală de peste 150 milioane euro.
”Este un proiect așteptat de noi, de comunitatea locală. Dincolo de ceea ce ne propunem, obiective îndrăznețe, ambițioase, este o realitate care transpare foarte clar: decalajul enorm între ceea ce înseamnă urban și rural din punct de vedere al dezvoltării. Ați văzut cum arată infrastructura în mediul rural, nu avem utilități. În municipiu deja discutăm de transport ecologic integrat, de tramvaie sau autobuze electrice, iar în zona metropolitană încă circulăm pe străzi neasfaltate. Programul își propune să atenueze aceste decalaje”, a spus Portariuc.
Edilul municipiului și-a exprimat speranța că vor intra la finanțare cât mai multe din proiectele Zonei metropolitane Botoșani. Dezvoltarea serviciilor publice de apă și canalizare, transport ecologic durabil în zona metropolitană, transport de călători și de mărfuri de mare capacitate Botoșani-Suceava, înființarea de parcuri tehnologice, incubator de afaceri pentru persoanele asistate social, realizarea unor heliporturi și piste de aterizare pentru avioane mici, realizarea de grădinițe și promovarea turismului local sunt câteva din proiectele ce se doresc a fi implementate în Zona metropolitană Botoșani.
Zona cuprinde municipiul Botoşani şi localitățile Mihai Eminescu, Stăuceni, Răchiţi, Băluşeni, Curteşti, Roma, Vlădeni și Bucecea.