Deputatul PNL de Botoşani, Cristian Constantin Roman, a depus marţi la Parlament un proiect de modificare a legii privind asigurările de şomaj şi stimularea forţei de muncă.
Modificările propuse de acesta vizează trei aspecte ale Legii 76/2002, referitoare la:
– impunerea unui termen mai larg pentru sistarea plății indemnizației de șomaj pe perioada concediului pentru incapacitatea temporară de muncă;
– acordarea de stimulente financiare pentru beneficiarii programelor de formare profesională;
– adaptarea la contextul economic actual a condițiilor pentru creditarea angajatorilor care creează noi locuri de muncă pentru șomeri.
În ceea ce privește sistarea plății indemnizației de șomaj pe perioada concediului pentru incapacitatea temporară de muncă, parlamentarul botoşănenan propune ca, pentru evitarea birocrației, să se facă doar dacă acesta depășește 30 de zile, nu cum prevede actualmente legea, care obligă la sistarea și pentru o perioadă minimă de concediu medical de trei zile.
Totodată Cristian Constantin Roman dorește ca, prin similitudine cu programele derulate din fonduri europene, legea să prevadă ca persoanele care frecventează cursuri de formare profesională să beneficieze de stimulente financiare, care însă nu pot depăși valoarea indicatorului social de referință. Rolul acestor stimulente este acela de a încuraja participarea la respectivele programe de reconversie, în special prin acoperirea unor costuri pe care beneficiarii trebuie să le suporte în acest sens (ex. transport).
Nu în ultimul rând, parlamentarul botoșănean propune ca, pentru obținerea de credite cu dobândă subvenționată de către angajatori, jumătate din locurile de muncă nou create să fie destinate șomerilor, nu 60% cum se prevede în prezent în lege. Totodată, acesta solicită reducerea de la 12 la 6 luni a perioadei de interdicție la angajare pentru persoanele care s-au mai aflat în raporturi de muncă cu entitatea beneficiară a creditului subvenționat.
În ceea ce privește locurile de muncă nou create prin acordarea de credite subvenționate sau nerambursabile, deputatul propune reducerea termenului de mentinere a acestora de la 5 la 3 ani, acesta fiind unul dintre principalele impedimente din cauza căruia angajatorii nu accesau aceste instrumente de sprijin acordate de stat.
“Aceste modificări le-am propus după o serie de consultări pe care le-am avut de-a lungul timpului, personal, atât cu mediul de afaceri, cât și la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Rolul lor este de a stimula economia și de a crea condițiile atingerii scopului declarat al legii, acela de a crește numărul persoanelor care au un loc de muncă, fapt deosebit de important, mai ales la nivelul unui județ cu o dezvoltare scăzută ca Botoșaniul”, declară deputatul PNL Cristian Constantin Roman.