Agentia pentru Protectia Mediului monitorizeaza nivelul de radioactivitate al mediului prin Statia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) BT 1, parte integrată a sistemului de supraveghere a poluării mediului din subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Monitorizarea permite detectarea oricăror creşteri cu semnificaţie radiologică ale nivelelor de radioactivitate a mediului, supravegherea radioactivităţii factorilor de mediu, în scopul protecţiei populaţiei şi a mediului, în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică.
Procedurile, metodologiile şi instrucţiunile de lucru sunt stabilite conform Ordinului M.M.P. nr. 1978/2010 – privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului. Monitorizarea radioactivităţii mediului este realizată prin măsurători beta globale şi dozimetrice pe toţi factorii de mediu (apa, aer, sol, vegetatie).
Măsurătorile efectuate de SSRM BT 1 sunt transmise in flux continuu catre Laboratorul National de Radioactivitate a Mediului, din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
“Valorile masurate in ultimele zile nu au pus in evidenta modificari ale nivelului de radioactivitate al mediului ca urmare a incendiului din zona Cernobil. Mentionam ca, in cazul inregistrarii unor depasiri ale limitelor prevazute de legislatie, sunt anuntate autoritatile judetene si locale pentru a se lua masuri imediate de protectie a populatiei”, a declarat directorul executiv al APM Botosani, Eugen Mateciuc.