Guvernul a stabilit ziua de duminică, 7 iunie 2009, ca zi de referinţă pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor membrilor din Romania in Parlamentul European din anul 2009, a anunţat primul-ministru Emil Boc.
"La această dată, euroalegerile se vor desfăşura in toate ţările UE", a precizat premierul, menţionind faptul că Executivul a adoptat , in şedinţa de miercuri, un set de acte normative privind organizarea alegerilor europarlamentare.
Astfel, Guvernul a aprobat şi programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea membrilor din Romania in PE.
Astfel, in termen de cel mult 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a zilei de referinţă, dar cel mai tirziu pe 23 martie 2009 se vor delimita secţiile votare, iar in termen de cel mult 5 zile de la delimitarea secţiilor de votare, dar cel mai tirziu pe 27 martie 2009, se vor numerota secţiile de votare de pe raza teritorială a unui judeţ, respectiv a municipiului Bucureşti.
Cu cel puţin 60 de zile inaintea zilei de referinţă, dar cel mai tirziu pe 8 aprilie 2009, vor fi comunicate, către Biroul Electoral Central, semnele electorale.
Depunerea şi inregistrarea candidaturilor se vor face cel mai tirziu cu 60 de zile inainte de ziua de referinţă, pe 8 aprilie 2009, ora 24,00.
In termen de 24 de ore de la inregistrarea candidaturilor, dar cel mai tirziu pe 9 aprilie 2009, se vor aduce la cunoştinţă publică listele de candidaţi şi candidaturi independente.
Campania electorală va incepe cu 30 de zile inainte de ziua de referinţă, adică pe 8 aprilie 2009, şi se va incheia in preziua zilei de referinţă, adică pe 6 iunie 2009, ora 7,00.
Votarea va incepe pe 7 iunie 2009, la ora 7,00 şi se va incheia pe 7 iunie 2009, la ora 21,00.
In termen de cel mult 24 de ore de la incheierea votării, cel mai tirziu pe 8 iunie 2009, la ora 21,00, se pot formula cererile pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală. Soluţionarea acestora se va face in cel mult 48 de ore de la inregistrarea la Biroul Electoral Central, cel mai tirziu pină la publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, 10 iunie 2009, ora 21,00.
Validarea alegerilor şi publicarea rezultatului acestora in MO se face după soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală şi centralizarea rezultatului alegerilor.
De asemenea, Guvernul a mai adoptat mai multe hotăriri privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor, a aprobat modelul cererii de inscriere in listele electorale speciale şi a modelului declaraţiei pe proprie răspundere care se prezintă de către persoana eligibilă comunitar la depunerea candidaturii, modelele listelor electorale, modelele listelor de susţinători, modelele ştampilelor birourilor electorale şi modelul ştampilei cu menţiunea "VOTAT", modelul timbrului autocolant, condiţiile de tipărire, de gestionare şi de utilizare a acestuia, precum şi modelul buletinului de vot care va fi folosit la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2009.