Parlamentarii PNL susțin adoptarea rapidă a noii legislații electorale, în acord cu angajamentele luate cu ocazia consultărilor de la Palatul Cotroceni și cu promisiunile făcute la alegerile prezidențiale.
Partidul Național Liberal susține că adoptarea noii legislații electorale trebuie să se realizeze în această sesiune parlamentară, iar aceasta trebuie să cuprindă obligatoriu și prevederile privind introducerea votului prin corespondență.
PNL a redactat și depus proiectul Legii votului prin corespondență, care se află în atenția Comisiei de Cod electoral și cere Partidului Social Democrat să-și asume public o poziție favorabilă față de această modalitate de vot, ca sistem de vot alternativ la cel exercitat la urne, reparând astfel într-o oarecare măsură, umilința îndurată de cetățeni la ultimul scrutin.
Parlamentarii PNL Botoşani le cer colegilor din PSD să susțină acest proiect atât în comisii, cât și la votul în plen.
Suntem convinși însă că PSD nu-și dorește adoptarea acestui proiect de lege și că va uza de toate tertipurile pentru a-l bloca, având în vedere studiile sociologice care arată că votul prin corespondență nu este folosit cu preponderență de electoratul său. Chiar dacă vorbim de dreptul la vot al cetățenilor români, PSD îi împarte pe aceștia în două categorii, în funție de opțiunile lor de vot. Electoratul propriu, care trebuie cu orice preț adus la vot prin pomeni, prin punerea la dispoziție a unor mijloace de transport, prin îndemnuri și amenințări transmise primarilor, prin utilizarea ilegală a urnelor volante și multe alte astfel de metode, respectiv electoratul care are alte opțiuni politice și căruia trebuie să i se blocheze acesul la urne, după modelul uzitat în diaspora la ultimele alegeri prezidențiale.
Votul prin corespondență presupune realizarea unui mare pas spre un sistem democratic de model occidental, fapt care nu corespunde intereselor PSD. Acest partid a folosit și nu ne îndoim că e în stare încă să folosească, fără nici un fel de jenă, “tehnici” electorale de tipul celor descrise mai sus și uzitate de Partidul Comunist în anul 1946.
Colegii parlamentari ai Partidului Social Democrat de la Botoșani ne pot contrazice prin adoptarea unei poziții publice și prin susținerea dată în parlament în favoarea votului prin corespondență, se precizează într-un comunicat al PNL Botoșani.