Poliţiştii din Botoșani au deschis o anchetă în urma unor acuzaţii de fals la adresa conducerii unei primării din judeţul Botoşani, care se pare că și-a însușit banii care ar fi fost acordați de compania națională Transgaz pentru despăgubirea unor proprietari de terenuri tranzitate de o conductă de gaz.
Mai mulţi oameni s-au trezit cu semnăturile falsificate pe o listă pe care erau trecuți toți cei care și-au dat acordul în vederea tranzitării proprietăţilor lor de către conducta de gaz Hârlău- Botoșani, care a fost recent construită.
Totul a început în anul 2010, când compania Transgaz iniţia proiectul de tranzitare a conductei prin comuna Cristeşti. Reprezentanţii companiei aveau nevoie de acordul Primăriei, dar şi a fiecărui cetăţean pe al cărui pământ trecea conducta, având în vedere că legea menţionează că pe terenurile aflate de o parte şi de alta a conductei, pe o distanţă de câte 100 de metri, este interzisă orice construcţie.
Pentru a primi acceptul, compania a împuternicit conducerea Primăriei să ofere despăgubiri cetăţeanilor, numai că la unii nu au mai ajuns aceste despăgubiri, deşi în evidenţele companiei apar ca fiind acordate.
Într-o astfel de situaţie se află şi omul de afaceri Lucian Borfotină care are două suprafeţe de teren de 6.000 mp. A dat compania Transgaz în judecată cerând despăgubiri, însă la dosar s-a constat că bunicul său (de la care cumpărase 3.000 mp ) şi un al doilea proprietar de la care a cumpărat, Axinte Romelu, ar fi primit despăgubiri, semnăturile acestora figurând în documente.
Cei doi nu şi-au recunoscut semnăturile din tabelul întocmit de Primărie, astfel fiind descoperit abuzul funcționarilor. Parchetul a deschis o anchetă „IN REM” în acest caz, urmând să fier stabilițși și vinovații.
Oamenii legii au deja un cerc de persoane care ar fi semnat în locul proprietarilor de teren şi implicit ar fi luat banii, respectiv primarul comunei, Ion Aciobăniţei, viceprimarul Aurel Maxim, secretarul, contabila şi inginerul responsabil cu cadastrul. Cei cinci ar fi avut acces la ştampila instituţiei.
Transgaz a oferit câte aproape 8.000 de lei proprietarilor care le-ar fi afectat un hectar de teren şi proporţional celor care au avut mai puţin.