Prefectul Costică Macaleţi a emis ordinul pentru declanşarea acţiunilor cuprinse în „Luna curăţeniei”. În perioada 1-30 aprilie, primăriile, agenţii economici, instituţiile publice, asociaţiile de proprietari, alături de toţi cetăţenii judeţului vor avea posibilitatea şi chiar obligaţia să se implice în diverse activităţi de gospodărire şi respectare strictă a normelor de igienă şi estetică urbanistică.
Autorităţilor locale le revine sarcina de a salubriza parcurile şi grădinile publice, zonele de agrement şi de recreere, precum şi a căilor de acces. Se vor avea în vedere plantarea arborilor, a covoarelor florale, dar şi dotarea cu recipiente pentru deşeuri. Depozitele necontrolate de gunoi din apropierea localităţilor vor trebui desfiinţate, iar edilii din urban dar şi din rural vor trebui să asigure cel puţin 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor.
O atenţie deosebită se va acorda şi drumurilor publice, prin realizarea de marcaje şi montarea indicatorilor de circulaţie ce lipsesc, sau sunt deteriorate.
„Invit primarii şi şefii instituţiilor publice să iniţieze si să susţină în această perioadă campanii de salubrizare a diverselor zone din judeţ şi să atragă şi cadrele didactice şi elevii, pentru că astfel de acţiuni sunt utile atât comunităţilor cât şi participanţilor.”, este mesajul prefectului Costică Macaleţi.
În planul de acţiuni incluse în „Luna curăţeniei” sunt prinşi şi agenţii economici, obligaţiile acestora fiind îndreptate către întreţinerea clădirilor şi a incintelor, dar pentru asigurarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor şi valorificarea celor recuperabile.
Depunerea selectivă a acestora, folosind tomberoanele speciale puse la dispoziţie de primării, este şi o solicitare adresată tuturor cetăţenilor judeţului, aceştia fiind atenţionaţi în această perioadă să nu incendieze resturile vegetale şi miriştile.
Date fiind prognozele meteo şi calendarul Sărbătorilor Pascale, prefectul Costică Macaleţi a devansat o serie de acţiuni privind salubrizarea cursurilor de apă, întreţinerea şi decolmatarea şanţurilor şi rigolelor din toate localităţile. Primăriile au fost anunţate, în acest sens, că, începând cu 23 martie, două comisii interinstituţionale vor vizita unităţile teritoriale-administrative ale judeţului, verificând modul în care se desfăşoară activităţile specifice sezonului de primăvară.
Raportul specialiştilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Garda de Mediu şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va fi înaintat prefectului până pe 15 aprilie.