Presaţi de ratele la bănci sau datoriile la furnizorii de utilităţi şi din dorinţa de a nu acumula prea multe debite, sute de botoşăneni preferă să-şi lase bijuteriile gaj pentru a face rost de bani intr-un timp scurt.
Printre cei care folosesc aurul drept monedă de schimb se numără şi persoane care au nevoie de medicamente scumpe care nu pot fi acoperite din veniturile lunare. Angajaţii caselor de amanet devin fără să vrea şi consilierii persoanelor aflate in dificultate, deoarece multe dintre acestea işi povestesc păsurile in cele citeva minute in care se incheie contractul şi le sunt verificate bijuteriile.
"Amanetul rămine cea mai simplă şi rapidă metodă pentru a face rost de bani. De la inceputul anului numărul celor care trec pragul caselor de amanet a crescut cu 30-40%", declară Cornel Timofte, preşedintele Asociaţiei patronale Gold, care-i include pe proprietarii caselor de amanet din judeţ.
Serviciile caselor de amanet sunt solicitate nu numai de către botoşăneni de condiţie socială medie, dar şi de oameni de afaceri care au de făcut plăţi importante şi nu dispun de lichidităţi. Astfel, sumele imprumutate variază de la 20 de lei la 10.000 de lei. Pentru un gram de aur se acordă 41-42 lei, cu un comision de 0,45% pe zi. Condiţia este aceea ca suma să fie returnată intr-un interval de 30 de zile. Cei care nu reuşesc să adune intreaga sumă imprumutată, au posibilitatea de a solicita prelungirea termenului cu incă 30 de zile, plătind doar comisionul. "Pentru a veni in sprijinul celor care vor să imprumute bani, luăm in calcul chiar posibilitatea extinderii perioadei de returnare a sumei de la 30 la 45 de zile", mai spune Cornel Timofte