Medicii pediatri botoşăneni trag un semnal de alarmă: numărul de copii diagnosticaţi cu diabet zaharat şi epilepsii este în creştere. Medicul Aurel Tinca, coordonatorul Secţiei de pediatrie a Spitalului Judeţean, a declarat că aceste boli afectează copii de toate vârstele. Dacă diabetul zaharat a început să apară şi la sugari, epilepsiile debutează pe la vârsta de 12 ani.
”Este o creştere importantă a cazurilor de convulsii, convulsii de toate felurile: convulsii recurente, convulsii metabolice, convulsii epileptice sau pe compensări ale convulsiilor epileptice. Cauza o fi legată de epidemie sau nu o fi legată, o fi legată de factori de mediu: nu ştim. Important este că două chestiuni au crescut ca frecvenţă: diabetul zaharat şi crizele convulsive recurente. Este o chestiune care trebuie foarte serios studiată de neurologi”, a menționat medicul Tinca.
Convulsiile sunt spasme (contracţii) necontrolate produse de activitatea electrică anormală a creierului. Doarece creierul poate fi afectat total sau doar parţial, manifestările convulsiilor sunt foarte variate. Convulsiile pot apărea în aproape toate tipurile de afectare a creierului, inclusiv leziuni şi infecţii. Convulsiile recurente sunt un semn de epilepsie.