Primăria municipiului Botoșani aruncă banii pe un obiectiv pe un proiect pe cât de curios, pe atât de ineficient. Este vorba de proiect „Evaluarea sistemului de iluminat public aparținând EON Distribuție Romania”, pentru care s-au alocat 44.354 lei, la care se adaugă TVA.
Practic, municipalitatea vrea să încredințeze direct unei firme numărarea becurilor și a stâlpilor de iluminat din Botoșani, pentru a vedea dacă aceasta corespunde cu datele pe care Primăria le deține.
De altfel, în invitația de participare către firme, reprezentanții Primăriei arată că elementele din reţeaua sistemului de iluminat public aparţinând EON Distribuţie România SA, conform inventarului, sunt: linie electrica subterana – 58,29 km., linie electrica aeriana -19,43 km., cutii distribuţie 674 bucăți, fir electric pilot prin care se transmite comanda de funcţionare – 26,23 km şi stâlpi metalici sau din beton armat centrifugat- 1.73 4 bucăți.
„Evaluarea constă în: analiza documentelor de proprietate, inspecţia fizica a bunului evaluat, date referitoare la punerea în funcţiune, întreţineri şi reparaţii, starea de uzură, valoare de inventar, valoare neamortizată a sistemului de iluminat public şi întocmirea unui raport de evaluare”, se arată în anunțul Primăriei.
Practic, pe bani publici, municipalitatea își asumă numărarea unor bunuri de inventar care aparțin unei firme private. Demersul este practic inutil, în condițiile în care municipalitatea are doar un contract de prestări servicii cu furnizorul de iluminat public, fără a putea influența politica investițională a acestuia.
Sa vedem daca totul reprezinta chiar o inutilitate: 1. In primul rind, EON a primit aceste bunuri prin contract, nu le-a cumparat de la statul roman, tocmai pentru a nu plati eventualerle chirii ( pretentie a administratiei publice locale). Va reamintesc ca insusi extinderile finantate de catre primarii dupa concesionarea efectuata de statul roman au intrat, practic – nu legal – tot in administrarea EON,desi a fost cheltuit banul public. De ce? Care este temeiul legal in Europa, nu in Romania?
2) Viitorul contract cuprinde elemente esentiale pentru o eventuala preluare a sistemului de iluminat stradal de catre Primarie. Nu reprezinta o simpla numarare a becurilor si stilpilor, ci priveste calculul uzurii (de la data punerii in functiune, la reparatii, inlocuiri) ;i stabilirea gradului de uzura, etc). Sigur ca Primaria nu are nici un fel de date intrucit investitiile efectuate pina in anul 1989 au fost facute direct de catre Ministerul Energiei, nu de catre administratiile publice locale, insa aceste elemente au facut parte din patrimoniul public. Si acum legea patrimoniului public ne spune ca liniile electrice, conductele de orice fel cu instalatiile aferente fac parte din patrimoniul public si nu pot fi vindute, ci doar inchiriate sau concesionate.
Oare nu ar trebui sa raspunda penal cei care au facut o asemenea prostioara acum 20 de ani?
Iata ce inseamna pentru un jurnalist sa nu inteleaga acest ,mecanism!!!