Specialiştii de la Instituţia Prefectului au centralizat 60 de proiecte de investiţii ce au fost finalizate în judeţul Botoşani în anul 2014, o sinteză a acestora fiind prezentată în şedinţa de Colegiu Prefectural din 27 februarie.
57 de obiective au fost realizate, la nivelul UAT- urilor, prin programe guvernamentale, sau din fonduri europene
70 de unităţi administrativ-teritoriale au avut proiecte de investiţii în continuare sau noi cu finanţare de la Guvern. Într-un număr total de 282 de obiective, acestea constau în modernizări/reabilitări de drumuri judeţene, comunale, locale şi străzi orăşeneşti, reabilitări / utilităţi /obiective noi la unităţi şcolare şi grădiniţe, alimentări cu apă, canalizări, staţii de epurare, baze sportive şi terenuri de sport, cămine culturale, centre de zi pentru copii, pieţe agroalimentare etc.
151 de obiective au intrat în lucru, unele finalizându-se, iar alte 131 obiective fiind la faza documentaţiilor. În anul 2014 au fost finalizate 34 obiective de investiţii bugetate de Guvern, între acestea regăsindu-se 13 şcoli, 5 grădiniţe, 2 centre de zi pentru copii, două baze sportive, două parcuri şi un cinematograf. Tot aici intră şi reabilitarea şi modernizarea punctelor termice şi a reţelelor secundare în 10 ansambluri de locuinţe din Municipiul Botoşani.
Judeţul Botoşani, prin intermediul a 43 de primării şi Consiliul Judeţean, a derulat în 2014 un total de 69 de proiectele finanţate din fonduri europene, din care 23 au fost finalizate anul trecut. Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” modernizarea unor drumuri judeţene, crearea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică, un campus şcolar în localitatea Truşeşti, modernizări de drumuri comunale, dotări ale căminelor culturale, achiziţii de utilaje, sunt câteva dintre acestea.
Alte trei proiecte majore de investiţii au fost derulate anul trecut prin intermediul instituţiilor statului
Este vorba despre modernizarea drumului naţional Suceava – Botoşani, cu finanţare de la bugetul de stat, obiectiv de mare importanţă pentru judeţ. Un al doilea proiect se referă la dotarea cu echipament a bazelor operaţionale pentru intervenţie în situaţii de urgenţă, acestea incluzând o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţimi, un autoturism de teren, o remorcă şi un vehicul cu şenile. Proiectul este derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “EURONEST”, având ca parteneri cele 6 consilii judeţene din Regiunea N-E.
Cel de-al treilea este proiectul transfrontalier ,,Prevenirea sindromului morţii albastre”, derulat de DSP Botoşani în parteneriat cu Consiliul Raional Hliboca din Ucraina. Din fonduri europene, acesta a presupus construcţia a 10 fântâni de adâncime în localităţile Pomîrla, Dersca, Mihăileni, Cândeşti, Cristeşti, Lunca, Hlipiceni, Todireni, Răuseni, şi Călăraşi.
Sursa: comunicat Instituția Prefectului