Federaţia Operatorilor Români de Transport a transmis un memoriu prefectului judeţului Botoşani prin care solicită sprijin pentru eradicarea fenomenului de piraterie.
Într-un memoriu transmis Prefecturii, transportatorii avertizează că în prezent la nivel naţional peste 6.000 de microbuze şi autoturisme efectuează zilnic curse ilegale, iar pierderile la bugetul statului ajung la 250.000 de euro pe zi, respectiv 100 milioane de euro pe an.
În paralel, pirateria în privinţa transportului de mărfuri ar aduce pierderi de 300 milioane de euro şi alte 100 de milioane de euro pierderi indirecte.
O altă nemulţumire a transportatorilor se referă la triplarea preţului asigurării RCA în ultimii doi ani. Acest lucru a făcut ca 45% dintre transportatorii autorizaţi să cedeze şi pe lângă ei companii din alte sectoare ce le ofereau servicii.
Preţul carburnaţilor şi subvenţia acordată reprezintă de asemenea o problemă ridicată de transportatori. Reprezentanţii FORT susţin că preţul a crescut nefundamentat, iar returnarea, a celor patru eurocenţi, este greoaie.
„Având în vedere prederile Legii nr 12/1990 „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către funcţionarii din aparatul de specialitate al primarului, de organele Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, de organele controlului financiar şi de personalului Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Poliţiei de Frontieră Române”. Vă rugăm să convocaţi instituţiile îndrituite de lege să aplice măsurile necesare şi să stabiliţi un plan de acţiuni care să ducă la diminuarea şi stoparea fenomenului generalizat de transport ilicit”, se arată în memoriul transmis Prefecturii.
Pierderile la buget provin si de la taximetristii care nu pun aparatul decat in maxim 2-3% din cazuri! De un an, de cand stau in Botosani (si merg zilnic cu taxiul) cred ca doar de vreo 20 de ori mi s-a pus aparatul. In Bucuresti nu se intampla asta! Cu baietii astia ce facem?