Indolenţa şi dezinteresul de care dă dovadă Ministerul Agriculturii au ajuns să afecteze direct agricultura României, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul Costel Şoptică.
Şoptică, care este secretar al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, susţine că „devin din ce în ce mai dese cazurile în care angajaţii ministerului nu-şi fac treaba, semn că acolo se manifestă o lipsă clară de management”.
„Mai multe decizii capitale pentru bunul mers al unor sectoare ale agriculturii nu au fost luate la nivelul conducerii ministerului. Iar, ca să ascundă incompetenţa, se apelează la vinovatul de serviciu – Comisia Europeană, care nu ne dă voie să facem nimic”, a spus Şoptică.
Parlamentarul de Botoşani este de părere că, la ora actuală, producătorii români de zahăr nu pot beneficia de subvenţiile la export, din cauza debandadei legislative de la nivelul Ministerului Agriculturii.
„Există un cerc vicios. Ca să-şi poată exporta supraproducţia în condiţii de eficienţă, producătorii trebuie să fie beneficiari de cotă de zahăr. Numai că actul normativ cu alocarea cotelor de zahăr pentru fiecare producător a fost anulat de justiţia română din cauza nerespectării tehnicii legislative. Aceasta este o dovadă clară de indolenţă şi nepăsare, cu efecte financiare semnificative asupra industriei de profil”, mai spune Costel Şoptică.
Acum două luni, Ministerul Agriculturii a anunţat că va elabora alt act normativ cu cotele de zahăr pentru companiile producătoare de zahăr din sfeclă de zahăr autorizate din România, în anul comercial 2014-2015, însă nu s-a întâmplat nimic!
Potrivit produicătorilor, aproximativ 45.000 de tone de zahăr ar putea fi exportate în ţările terţe, cu 380 de euro tonă; absenţa legislaţiei conduce, astfel, la o pagubă de circa 17 milioane de euro. Pe de altă parte, lipsa ordinului ministerial cu alocarea cotelor pe fiecare producător în parte poate duce la deschiderea, din partea
Comisiei Europene, a unei proceduri de infringement împotriva României, adică posibile sancţiuni financiare.