Curtea de Apel a admis, vineri, recursul formulat de DNA în dosarul de corupţie vizându-i pe şefii ADR Nord-Est şi directorul societăţii Inter Print SRL din Bacău. Dosarul viza incriminarea unor infracţiuni de corupţie în relaţie cu obţinerea fondurilor europene.
Constantin Apostol, şeful ADR Nord Est, a primit o pedeapsă majorată – de 2 ani şi 6 luni – instanţa de apel dispunând suspendarea executării pedepsei şi un termen de încercare de 3 ani. Apostol şi-a pierdut funcţia de director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, funcţie în cadrul căreia a comis infracţiunea pusă în sarcină de DNA. Potrivit minutei, Apostol a fost obligat de instanţă ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în slujba comunităţii (fie la AJOFM Bacău, fie la Parcul Industrial Hemeiuş – HIT, din subordinea Consiliului Judeţean Bacău).
Gabriela Ciubotaru, director în cadrul Inter Print, a fost condamnată de instanţa de apel la 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, pedeapsă majorată faţă de cea de 2 ani aplicată de instanţa de fond. Conducerea ADR Nord-Est a fost decimată, instanţa stabilind – în cazul lui Constantin Apostol şi Gheorghe Harja – interzicerea exercitării funcţiilor ocupate la data comiterii infracţiunilor. Pedepsele celor doi au fost, de asemenea, majorate de instanţă, însă judecătorii au dispus suspendarea executării acestora şi un termen de încercare de 3 ani pentru ambii inculpaţi. Sentinţa pronunţată vineri de Curtea de Apel este definitivă.
Dosarul de coruptie in care Gabriela Ciubotariu, Constantin Apostol (seful ADR Nord-Est) si Gheorghe Harja (seful Directiei Organism Intermediar din cadrul ADR) au fost condamnati a fost deschis de procurori inca din 2008. Cauza a fost disjunsa dintr-un dosar mai amplu, aflat inca in lucru, pe fondul interceptarii unor convorbiri intre cei enumerati anterior, care contineau indicii privitoare la savarsirea unor infractiuni.
Lucratorii DNA au inceput sa investigheze modul in care Gabriela Ciubotaru a pus pe masa ADR Nord-Est mai multe documente, considerate false, in speranta ca societatea Inter Print SRL va obtine finantare europeana pentru modernizarea si extinderea facilitatilor de productie (tiparire). Gabriela Ciubotariu, au sustinut procurorii, ar fi semnat mai multe documente in locul administratorului real al Inter Print, Irina Rusu, bona familiei Ciubotariu. Inadvertenta ar fi antrenat, in mod normal, neeligibilitatea dosarului de finantare depus de Inter Print, insa conducerea ADR Nord-Est a inchis ochii la abateri, girand proiectul firmei bacauane in ciuda neregulilor evidente.
In mai 2009, intre Inter Print si ADR Nord-Est s-a incheiat un contract de asistenta financiara cu fonduri europene, avand ca obiect modernizarea activitatii de tiparire prin asimilarea de noi tehnologii. Inter Print, sustin procurorii DNA, si-ar fi insusit cu acest prilej, pe “nedrept”, suma de peste 689.000 lei, aproximativ 162.000 euro, bani proveniti din Fondul European de Dezvoltare Regionala.