Un om de afaceri botoşănean, fost coleg de şcoală şi apropiat al primarului Constanţei Radu Mazăre, a fost reţinut de DNA pentru dare de mită şi trafic de influenţă.
Potrivit unor surse judiciare, în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky ar fi pretins de la denunţător o sumă de bani, precizată sub aspectul cuantumului ca reprezentând un procent de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către SC Argos Industrial SRL (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul contractului nr. /11.12.2012, încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (dragaj de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari).
În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, ar fi promis că va determina funcţionarii instituţiei ultim menţionate să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de S.C. Argos Industrial SRL.
În acest sens, potrivit surselor citate, pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, consorţiul de firme din care făcea parte SC Argos Industrial SRL, ar fi încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi tva aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului antemenţionat. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin Strutinsky ar fi primit de la denunţător, suma de 635.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale SC Argos SA, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, respectiv SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL şi SC New Open Sector SA De asemenea, sursele citate arată că Sorin Strutinsky ar fi primit în numerar şi suma 25.000 euro, urmând ca diferenţa de încasat, în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015. Verificat de DNA Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au cerut, pe 8 decembrie 2014, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte opt societăţi.
„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Mazăre, Primar al Mun. Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de reprezentant al Mun. Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L. şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L.), care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale”, se arăta într-un comunicat emis de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Potrivit unor surse, Radu Mazăre şi Sorin Gabriel Strutinsky sunt asociaţi în opt firme, respectiv: SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL, nota Mediafax. De asemenea, Mazăre, în calitate de primar, ar fi aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia Evenimentului „Sărbători de Iarnă – Orăşelul Copiilor 2013”, încheiat între Primăria Constanţa şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., societate care îl are ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky, persoană cu care ar avea relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale. ANI precizează că valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 de lei, fără TVA (aproximativ 4.582.571 de euro).
Inspectorii de Integritate precizează că l-au informat pe primarul Radu Mazăre despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Sursa: adevărul.ro