Președintele Consiliului Județean, Florin Ţurcanu, a cerut reprezentanților Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Botoșani, instituție subordonată Consiliului Județean, să facă demersurile necesare pentru a impulsiona primarii din județ să își creeze, pe raza unității administrativ- teritoriale pe care o gestionează, centre de conservare și promovare a tradițiilor. El a dat ca exemplu înființarea unei formații de dansuri populare, de cânt popular sau a unui mini-muzeu al satului.
”Comunitatea locală nu va avea decât de câștigat, iar ceea ce s-a creat și păstrat de generații să se perpetueze. A deține parte din zestrea culturală a țării este o mândrie, însă a ști să o conservi și să o promovezi, înseamnă a înțelege importanța transmiterii ei și înaintașilor noștri. Avem datoria de a servi copiilor și nepoților noștri căi de cunoaștere a tezaurului nostru folcloric, a valorilor noastre culturale, a tradițiilor și obiceiurilor”, scrie Țurcanu pe pagina sa de Facebook.
Extraordinar ! Ce idee geniala are domnul Turcanu ! Domnia sa este absolut original ! Doar ca de peste 10 ani se aplica Ordonanta 118 privind organizarea si functionarea asezamintelor culturale in Romania si tot de atitia ani pe multi dintre primarii care s-au perindat pe la cirma comunelor i-au durut in cot de acest domeniu – desigur, foarte important.
Ar fi aproape imposibil sa se constituie centre culturale la comune in conditiile in care primarii neglijeaza caminele culturale existente. Acestia nu le asigura bani pentru intretinere, pentru caldura si nu angajeaza nici un specialist. Si atunci, cum sa vorbesti despre infiintarea unor centre culturale ?
In al doilea rind, nu Centrul judetean ar putea sa-i determine pe primari, ci insusi domnia sa, cu autoritatea pe care o clameaza de peste 2 ani, ar putea sa faca asemenea demersuri.