Senatorul Doina Federovici începe prezenta sesiune parlamentară prin depunerea unui proiect de lege în sprijinul veteranilor de război, proiect care va asigura acestora facilități nerestrictive.
În prezent, “Veteranii de război şi văduvele de război care locuiesc în mediul rural au dreptul, în cursul unui an calendaristic, la 12 călătorii interne, dus-întors, gratuite, pe mijloacele de transport auto, dacă nu există posibilitatea să călătorească pe calea ferată….” Această formulare poate conduce la interpretări subiective, astfel încât veteranii de război sunt puşi în situaţia de a nu se putea folosi de aceste drepturi care le sunt acordate. În plus, Curtea de Conturi a imputat contravaloarea tichetelor de călătorie pentru acei veterani care au utilizat aceste tichete pentru mijloacele de transport auto, în condiţiile în care în comuna de reședință era haltă de cale ferată.
Un caz concret – printre multe altele – aflat la baza iniţierii prezentului demers legislativ este cel semnalat la cabinetul parlamentar de domnul B. G., veteran de război, domiciliat în comuna Todireni, judeţul Botoşani. Pentru a se deplasa la spitalul judeţean Botoşani, aflat în municipiul Botoşani, domnul B.G. ar trebui să se deplaseze 3 km până la gara Todireni sau 4 km până la gara Jijia din comuna Albeşti, iar durata deplasării pe calea ferată până la Botoşani ar fi de 6 ore. În situaţia în care ar apela la transportul auto, durata deplasării s-ar reduce la doar 40-50 de minute.
“Consider o astfel de modificare legislativă ca fiind un semn de maxim respect pentru cei care au luptat cu arma în mână pentru România, pentru sacrificiile pe care le-au făcut şi cărora trebuie să le asigurăm condiţii de trai decente şi nerestrictive, mai ales că actuala prevedere legislativă este una discriminatorie față de alte categorii” a declarat inițiatorul acestui proiect de lege, senatorul Doina Federovici.
Cu putere de exemplu, la nivelul județului Botoșani, există în prezent un număr de aproximativ 2000 de veterani de război și aproximativ 4000 de văduve de război – cel mai tânăr având 86 de ani – mobilitatea şi dispoziţia acestora la călătorii între localităţi sau între localitatea de domiciliu şi alte regiuni din ţară sunt reduse, în primul rând datorită afecţiunilor specifice vârstei, iar atunci când totuşi se apelează la aceste călătorii, se face pentru accesul la serviciile de sănătate.
“Aceste persoane sunt supuse unor rigori legislative care exced spiritul legii propuse pentru modificare, o lege prin care se stabilesc anumite drepturi restrictive. Astfel, pentru a beneficia de un asemenea drept, aceştia trebuie să treacă prin situaţii care pot impacta asupra stării lor de sănătate” a precizat senatorul Doina Federovici.
Modificarea legislației – în sensul oferirii posibilităţii de a folosi cupoanele de transport neîngrădiţi, atât pe CFR, auto sau căile fluviale, funcţie de necesităţile fiecărui veteran – se impune datorită următoarelor motive, semnalate de veteranii din judeţul Botoşani, dar care se regăsesc pe întreg cuprinsul ţării:
– Unele halte se află la distanțe mari față de domiciliul veteranilor ( ex. : comuna Vorniceni – 8 km față de centrul comunei, comunele Văculești și Corni – 5 km față de centrul comunei, etc);
– Veteranii de război au vârsta înaintată și nu se pot deplasa până la halta CFR;
– Timpul de deplasare de la localitățile de domiciliu la reședința de județ este mai mic când se folosesc mijloace de transport auto.