Vineri, 30 ianuarie 2015, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor
CONCERT de MUZICĂ SPANIOLĂ ŞI LATINO-AMERICANĂ
Dirijor: RAMIRO ARISTA (Argentina)
Federico Chueca: Preludiul la zarzuela El Bateo (Spania)
Manuel de Falla: Dansul ritual al focului din baletul Amorul vrăjitor (Spania)
Ernesto Lecuona: Suita spaniolă Andalucía (Cuba/Spania) (fragmente):
• Malagueña (Orchestraţia: Ferde Grofé)
• Gitanerías (Orchestraţia: Morton Gould)
• Andalucía (Orchestraţia: Morton Gould)
Geronimo Gimenez: Intermezzo din zarzuela La boda de Luis Alonso
– Pauză –
Cîntec tradiţional afro-esmeraldian: Andarele (Ecuador) (Aranj. orch.: Julio Bueno)
Daniel Alomía Robles: Poemul simfonic Amanecer Andino
(Răsărit de soare în Munţii Anzi) (Perù)
Gerardo Matos Rodríguez: Tangoul La Cumparsita (Mică paradă) (Uruguay)
Folclor mexican: La Bamba (Mexic) (Aranjament orchestral: Fritz Romero)
Miguel Matamoros: Lagrimas Negras (Cuba) (Aranj. Orch.: Alfredo Carrasco)
Mix latino-american – Aranjamente orchestrale: Luis Vargas Guevara
• Chabuca Granda: La Flor de la canela (Flori de scorţişoară) (Perù)
• Cântec tradiţional: Yo vendo unos ojos negros (Eu vând nişte ochi negri) (Chile)
• Alfredo Carpio Flores: El Chulla quiteño (Chulla din Quito) (Ecuador)
• Juan Bautista Madera Castro: La Pollera colorada (Fusta roşie) (Columbia)
RAMIRO ARISTA
– dirijor –
Este argentinian prin naştere, dar din anul 2001 s-a stabilit în Europa şi continuă să-şi împartă activitatea între cele două zone. În România a studiat cu Dumitru Goia la Universitatea de Muzica din Bucureti beneficiind de o bursă a Guvernului Român. A participat mai târziu la master class cu Gianandrea Noseda (Stresa) i Gianluigi Gelmetti (Siena).
În România a fost dirijor al Orchestrei Simfonice a Universităii Naionale de Muzică din Bucureti (2003-2008) i al Orchestrei de Cameră a Universităii din Piteti (2007).
În 2008 este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Paraguana (Venezuela). În Rusia a fost dirijor stagiar al Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg (2008-2009), invitat fiind de Valery Gergiev. Din 2009 este dirijor principal invitat al Orchestrei de Camera din Archangelsk. În martie 2010 debutează cu succes la Filarmonica din Sankt Petersburg.
În Peru, este dirijor principal si director artistic al Orchestrei Simfonice din Piura din 2009 fiind ales în unanimitate de membrii orchestrei. Programul artistic cu orchestra sa include ciclurile simfonice complete de P. Ceaikovski, J. Brahms, L. Beethoven, F. Schubert, F. Mendelssohn, R. Schumann i premierele Simfoniei nr. 5 de G. Mahler, ciclul Patria mea de B. Smetana, Simfonia Fantastica de H. Berlioz, Simfonia nr. 1 de D. Şostakovici. În stagiunea 2014 programul artistic ales propune interpretarea ciclului simfonic complet W. A. Mozart, J. Haydn, operele de R. Strauss Tod und Verklaerung, Don Juan, Aus Italien; Simfoniile nr. 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12 i 15 de D. Şostakovici.
Ramiro Arista este un artist tânăr cu o carieră promiătoare. Pentru stagiunile 2014-2015-2016 este invitat de Filarmonica Naională George Enescu, Filarmonice din Timioara, Iaşi, Botoani, Râmnicu Vâlcea, Opera din Constanţa (România); Filarmonice din Yaroslavl, Daguestan, Astrakhan, Stavropol, Altay, Abakan, Omsk, Tomsk, Kostroma Chamber Orchestra (Rusia); Filarmonica Naţională a Republicii Moldova; Filarmonice din Shumen, Razgrad, Orchestra de Camera Gabrovsky (Bulgaria); Orchestrele Simfonice Oriente, Matanzas, Santa Clara (Cuba); Orchestrele Simfonice Loja, Cuenca, orchestra de cameră Ambato (Ecuador); Orchestrele Simfonice Trujillo, Cusco (Peru); Orchestra Simfonică Naională din Bolivia; Orchestra Simfonică Naţională din Republica Dominicană.
Ramiro Arista revine la pupitrul orchestrei botoşănene, aducând în atenţia publicului un program alcătuit din muzică spaniolă (partea I) şi latino-americană (partea a II-a). Ca ilustrare a muzicii spaniole, Ramiro Arista a ales lucrări semnate de Federico Chueca, Manuel de Falla, Ernesto Lecuona şi Jerónimo Giménez.