Un bărbat, de 60 de ani, din comuna Copălău a fost exhumat, luni, după ce ar fi fost cobai într-un experiment ilegal al unui medic al Spitalului de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iaşi.
Poliţiştii ieşeni au venit în comuna din Botoşani şi au prelevat probe, acelaşi lucru făcându-l cu un alt mort din judeţul Iaşi. Ancheta este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.
La începutul săptămânii trecute, conducerea Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicului Ștefan Mircea Iencean, precum și împotriva profesorului Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior.
În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.
Potrivit conducerii spitalulului, 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian prelevat de la opt pacienţi au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unităţii sanitare.
Conform reprezentanților unității medicale, în prezent nu există nicio dovadă că cei patru pacienţi au decedat în urma puncțiilor lombare.
În plângerea depusă la Parchetul Judecătoriei Iași, conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi susține că, în 1 august 2014, a fost sesizată de un cadru medical din unitate cu privire la practica medicului Ştefan Iencean de a realiza puncții lombare în spital, întrunindu-se o comisie de urgență.
„Aceasta (comisia – n.r.) s-a deplasat în salonul numărul 602, etaj VI, unde în congelatorul frigiderului s-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian, într-un suport de polistiren ce avea atașat o hârtie pe care era scris cu un pix de culoare albastră, cu majuscul îngroșate, «PROF. POEATĂ». Fiecare eprubetă era numerotată cu cifre arabe, nume pacient, data recoltării și data expirării“, se arăta în plângere.
După descoperirea eprubetelor a fost organizată o ședință la care au participat opt medici, printre care și Ștefan Mircea Iencean și șefii secțiilor de neurorchirurgie 1 şi 2, conducerea spitalului susținând că şedinţa a fost înregistrată.
La această ședință, potrivit plângerii depuse de către conducerea spitalului, medicul Ștefan Mircea Iencean „a susținut că ideea efectuării acestor puncții lombare îi aparține domnului profesor Ion Poeată, că acesta era la curent cu aceste proceduri și că a parafat toate recomandările”.
De asemenea, medicul a susținut că nu a dorit să facă un studiu științific, ci doar să compare anumite „aspecte din lichidul cefalorahidian al unor pacienți cu al altor viitori pacienți“.
Mai mult, el a spus că lichidul congelat nu prezintă risc infecțios astfel încât păstrarea acestuia în frigiderul care era destinat alimentelor pacienților nu prezenta niciun risc. În plângere, însă, conducerea spitalului a susținut că această depozitare încălca prevederile legii privind regimul deșeurilor.
Sursa: Ziarul de Iaşi