Reprezentanții Consiliului Județean critică împărțeala făcută de Ministerul Finanțelor către unitățile administrativ teritoriale. Vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, susține că ”este o împărțire socialistă făcută de un guvern socialist” și că avantajate sunt comunele mici. Sorescu spune că acele comune mari din județ nu vor supraviețui cu bugetul primit.
”Până acum erau comentarii că se făceau pe criterii politice la nivelul Consiliului Județean, acum lucrul acesta și l-a asumat Guvernul prin repartizare. Nu face altceva decât să-i pună într-o situație mai mult decât favorabilă și nesperată pe comunele mici, pentru că se asigură 1,5 milioane lei, dar vor fi comune care nici nu știu cum o să cheltuiască banii, iar cei mari, săracii, trebuie să găsească soluții să-și adune toate veniturile, să încaseze. Singurul lucru bun este că îi obligă pe cei care au venituri să-și adune toate veniturile proprii, pentru că se ține cont de gradul de încasare. Cu alte cuvinte, să-ți completezi suma pe care ți-a dat-o Guvernul cu venituri proprii și să cauți surse de finanțare”, a menționat Sorescu.
Vicepreședintele CJ a dat drept exemplu comuna Ungureni. Anul trecut, bugetul comunei Ungureni a fost de 2,7 milioane lei, iar anul acesta a primit doar 400.000 lei.
”Restul se considere că le are din impozitele locale. Omul acesta (nr. primarul de Ungureni) e terminat. A spus că întrerupe curentul, pentru că nu are altă sursă de finanțare”, a adăugat vicepreședintele CJ.
În anul 2015, prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (2)-(5) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, s-au stabilit limite de venituri proprii pe categorii de unități administrativ-teritoriale, luând în calcul veniturile proprii realizate pe anul 2013, astfel:
Dumneata, domnule Sorescu, esti sigur ca acesta-i adeevarul ? Nu cumva te-ai inscris in corul celor care s-au ocupat de circul politic din 2014?
Uita-te mai atent la repartizarea sumelor si vei vedea ca a existat un criteriu bine stabilit. Ce vrei sa spui ? Ca primarul de la Ungureni – membru PNL – nu se ocupa de incasarea veniturilor proprii , ca sa cistige si urmatorul mandat de primar, iar Guvernul trebuie sa-i dea bani ? In al doilea rind, daca asa-i cum spui, cum se explica faptul ca Primaria Botosani nu a primit nici un leu, ca Vorona are o suma de 3 ori mai mica fata de alte comune conduse de primari din opozitie s.a.
Fii corect in aprecierea acestei situatii si vei fi mult mai bine apreciat de cititorii ziarului care, fie vorba intre noi, putini sunt adeptii PSD-ului. Probabil ca ,, lupta politica prin orice mijloace” ti-a infierbintat mintea.