Prin Regulamentul de organizarea și funcționare a unităților de învățământ, publicat în Monitorul Oficial, elevii au mai multe îndatoriri. Astfel, ei nu mai au voie cu telefoanele mobile în școală, fiind interzisă, de asemenea, înregistrarea orei fără acordul profesorului. De asemenea, elevilor le este interzis să vină cu țigări la școală.
Potrivit regulamentului, ”este interzis elevilor să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și concursurilor. Elevii pot folosi telefoanele mobile numai pentru a semnala o urgenţă, sau dacă utilizarea lor poate contribui la optimizarea procesului educativ. Este interzis să înregistreze activitatea didactică. Prin excepţie de la această prevedere este permisă înregistrarea doar cu acordul cadrului didactic„.
Elevilor le este interzis să deţină, să comercializeze, sau să consume droguri, etnobotanice, băuturi alcoolice, ţigări, să participe la jocuri de noroc, să introducă în unitate materiale pirotehnice, să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile. Regulamentul stabilește că elevii nu pot părăsi unitatea de învățământ fără avizul profesorului de serviciu. Totodată este reglementat serviciul pe şcoală al elevilor. Vor face de serviciu pe școală elevii din clasele VII-VIII, respectiv cei din învăţământul liceal, profesional şi postliceal.
”Sunt reglementate fapte care nu erau până acum lămurite, și mă refer aici la interzicerea folosirii telefoanelor mobile și faptul că nu este permis elevilor să fie înregistrată ora decât cu acordul profesorului și în scopuri instructiv-educative. Nu vorbim numai de înregistrarea cu telefonul mobil, pentru că există și alte dispozitive de filmare. Am avut situații când s-a filmat și cu un pix. Elevii nu au voie nici să dețină și nici să consume tutun în incinta școlii. Prin noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ se clarifică unele aspecte care nu existau în vechiul regulament”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ.
Regulamentul introduce şi obligativitatea însemnului distinctiv care înseamnă ecuson, uniformă, eşarfă, înseme stabilite la nivelul şcolii, însă se face referire și la ora de religie care nu mai este obligatorie.
Elevii care nu vor respecta prevederile regulamentului, vor fi sancţionaţi funcţie de gravitatea abaterii, de la observaţie, avertisment, mustrare scrisă, retragere temporară sau definitivă a bursei de merit, banilor de liceu, sau bursei profesionale, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, preaviz de exmatriculare sau exmatricularea.