Concertul pentru Anul Nou al Filarmonicii, reluat sâmbătă seară

concert filarmonica BotosaniCONCERT PENTRU ANUL NOU 2015- sâmbătă, ora 18.30

Dirijor: TIBERIU OPREA
Îşi dau concursul:
MEDIANA VLAD, soprană
VLAD MIRIŢĂ, tenor
BOGDAN VLĂDĂU, prezentator

like facebookÎn program:

Johann Strauss: Valsul Imperial
***: Canţoneta Chitarra romana
Leo Delibes: Boleroul Les filles de Cadix
Isaac Albeniz: Tango
Quirino Mendoza y Cortes: Cântecul mexican Cielito lindo
***: Şansoneta Rossignol de mes amour
Johannes Brahms: Dans ungar nr. 6
Ernesto De Curtis: Canţoneta Non ti scordar di me

P a u z ă

Franz von Suppe: Uvertura operetei Cavaleria uşoară
Piotr Ilici Ceaikovski: Vals din baletul Frumoasa din pădurea adormită
Teodoro Cottrau: Canţoneta Santa Lucia
Cesare Andreea Bixio: Canţoneta Mamma
Johann Strauss: Polca Tren de plăcere
Charlie Chaplin: Cântecul This is my song
Frederick Loewe: Aria Elizei din My Fair Lady – I could have danced all night
Francesco Sartori: Cântecul Con te partirò

TIBERIU OPREA

– dirijor –

Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, secia dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master.
În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti fiind co-fondator al instituţiei în 2007 şi ocupând postul de director artistic până în 2010.
Tiberiu Oprea este invitat al multor Filarmonici si institutii muzicale din ţară: Orchestra de Cameră Radio, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constana, Filarmonica Mihail Jora Bacău, Filarmonica Transilvania Cluj, Filarmonica Banatul Timişoara, Filarmonica Paul Constantinescu Ploieşti, Filarmonica Oltenia Craiova, Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian Bucureşti, Filarmonica Botoşani, Filarmonica Arad, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Muntenia Târgovişte, Orchestra Reprezentativă a Armatei, ş.a.m.d.
De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti vocali de marcă: Daniela Vlădescu, Pompeiu Hărăşteanu, Felicia Filip, Florin Georgescu, Mediana Vlad, Irina Iordăchescu, Valentina Naforniţă, Crina Zancu, Stefan Popov, Răzvan Săraru, Ştefan Ignat, Alfredo Pascu, Sorina Munteanu, Marian Somean, Vlad Miriă, Doina Scripcaru, Bianca Ionescu, Claudia Măru-Hanghiuc, Maria Jinga, Marcel Pavel. De asemenea, interpretează alături de artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihai Ungureanu, Horia Maxim, Mirabela Dina, Alexandru Anastasiu, Ion Bogdan Ştefănescu, Sorin Petrescu, Matei Ioachimescu, Anton Niculescu, Stan Zamfirescu, Toma Popovici ş.a.
Tiberiu Oprea a absolvit Liceul de muzică Dinu Lipatti Bucureşti, secţia vioară. De la o vârstă fragedă, a obţinut premii de tehnică şi interpretare la concursuri interşcolare, premiul I la Concursul Naţional de Interpretare (Bucureşti 1988), premiul III la Concursul Lira de Aur (Suceava 1989) şi a concertat ca solist violonist cu Filarmonica Oltenia Craiova (1987). 1990 este anul în care începe seria turneelor în străinătate alături de Orchestra Filarmonică a Tineretului Bucureştean, devenind concertmaestru şi solist al acestui ansamblu. Între anii 1990-1994, Tiberiu Oprea îşi adaugă în palmaresul prezenţelor scenice, concerte în transmisiune directă la Radiodifuziunea Română şi recitaluri în cadrul fundaţiei Mihail Jora, pe scenele Ateneului Român, UNMB, ş.a.
Violonist cu un frumos palmares, bagheta este însă cea care l-a consacrat. Tiberiu Oprea debutează la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului, si este invitat apoi să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa 1997. Asimilând cunoştinţe şi în domeniul dirijatului vocal-simfonic cu maestrul Valentin Gruescu, încă din studenţie tânărul dirijor şi-a îmbogăţit experienţa artistică conducând si ansambluri corale precum Voces Primaverae, Camerata Danubii, corul Madrigal.
Din anul 2002, a activat ca Asistent Universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti şi iniţiator al orchestrei universităţii. Pentru contribuţia sa ca dirijor şi organizator, primăria Piteşti i-a decernat titlul de Protector al Artelor, iar în 2008, Tiberiu Oprea a primit Premiul de Excelenţă pentru performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o.

Dintre cronici:
Am ascultat cu reală plăcere partiturile puse în valoare printr-o abordare marcată de rigoare, implicare efectivă în demersul artistic, realizând o sonoritate omogenă, cu planuri expresive bine conturate, răspunzând prompt cerinţelor tânărului dirijor care ştie ce vrea. Si aceasta se concretizează în siguranţa şi claritatea gestului, precizia atacurilor (ceea ce nu e puţin lucru), în linia mare a frazării, în rezolvarea secvenţelor lirice şi a celor de anvergură. Anca Florea, Actualitatea muzicală, octombrie 2010.

Tiberiu Oprea este deja un stil în arta conducerii muzicale, un autentic artist al baghetei, o autoritate în tehnica dirijorală. Fineţea şi coloratura sunt cel puţin două din însuşirile măiestriei d-sale. Serghie Bucur, Euphonia nr. 4, iunie 2011.

MEDIANA VLAD 

– soprană –

Venită din Statele Unite ale Americii pentru a studia tehnica vocală în Romania cu soprana Silvia Voinea, MEDIANA GRAZIELLA VLAD este licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, unde a absolvit cursurile de master i a obinut, în 2010, înaltul titlu academic de Doctor în Muzică pentru prezentarea temei Portretul emoional al sopranei de coloratură dramatică în bel canto-ul italian.
Începând cu 2004, Mediana activează ca solistă a Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian din Bucureşti în urma debutului cu rolul Adelei din Liliacul de J. Strauss.
A susţinut atât spectacole la Opera Comică Bucureşti şi concerte pe scena Atheneului Român, a Operei Naţionale Române Bucureşti, a Teatrului Naional de Operă i Balet Oleg Danovski Constana, a Radiodifuziunii Române Bucureti şi a altor Filarmonici şi Teatre din ţară şi străinătate precum i participări la Festivaluri de renume ca: MozartFest, Festivalul Internaional de Muzică Barocă, Festivalul Internaional George Enescu, Bucharest Music Film Festival.
A colaborat cu Studioul Experimental de Operă şi Balet al Operei Naţionale Române Bucureşti cu care a susinut premiera naională a operelor baroce Pyram & Thisbe de Monteclair respectiv Lampe precum si Orfeu si Euridice de Gluck/Adrian Enescu în colaborare cu Teatrul Bulandra (regia Ducu Darie).
De asemenea, Mediana are un repertoriu bogat în arii de concert, oratorii, cantate, musical dar şi gospel / negro spiritual, cu care a efectuat turnee în Germania, Italia, Spania, Austria, Croaţia, Ungaria i Statele Unite ale Americii.
Rolul Reginei Nopţii din Flautul Fermecat de Mozart a constituit debutul operistic din Statele Unite, unde a cântat şi Requiem-ul de Mozart cu Chicago Symphony Orchestra i Messiah de Handel cu Blue Mountain Academy Orchestra.
Printre rolurile de operă se mai numără şi: Juliette – Romeo et Juliette (Gounod), Blondchen – Die Entfuhrung aus dem Serail (Mozart), Olympia – Les Contes DHoffmann (Offenbach), Lucia – Lucia di Lammermoor (Donizetti), Rosina – Il Barbiere di Siviglia (Rossini), Norina – Don Pasquale (Donizetti), M-me Herz i M-selle Silberklang – Directorul de Teatru (Mozart), Gilda Rigoletto (Verdi) ş.a.
Printre premiile obinute la concursuri naionale i internaionale se numără i: Premiul Special al Juriului la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee Brăila, România; Premiul II i Premiul Special Emilia Petrescu la Concursul Naţional de Interpretare muzicală Mihail Jora, Bucureşti România.
Mediana a avut plăcerea de a se transforma în mult-indrăgitele roluri de desene animate semnate de Disney, atât în partea muzicală cât şi de actorie a personajelor Frumoasa din Pădurea Adormită, Albă-ca-Zăpada, Rio 2 (Gaby) .a. A interpretat personajele solistice muzicale şi din Cenuăreasa, Peter-Pan (Wendy), 101 Dalmaţieni II, Cartea Junglei (Fata de la apa), Mulan, Mickey şi Vrejul de Fasole, Shrek 3 (Albă-ca-Zăpada), ş.a.

4 thoughts on “Concertul pentru Anul Nou al Filarmonicii, reluat sâmbătă seară

  1. Da, am ascultat cu mare atentie concertul de simbata seara. Intr-o grila de la 1 la 10, l-as aprecia astfel: orchestra = 9, solistii Mediana Vlad si Vlad Mirita = 8
    ( sunt solisti buni ,dar nu vor deveni niciodata de nivel european), iar prezentatorul Bogdan Vladau = 4 cu indulgenta. Acest Vladau m-a deziluzionat complet: o prezentare extrem de banala, cu mai multe dezacorduri gramaticale – asa ………… ca pe imas.
    Concertul, de altfel agreabil, se putea lipsi de prestatia lui Vladau.

    1. Vai de capul vostru ,voi va spune-ti parerea despre interpretare cand habar nu aveti ce e ala portativ…veniti la concert sa defilati cu hainele si sa va plimbati ca niste vedete si criticati pe altii …sa ajungeti voi la fel de cunoscute ca ei si dupa mai vorbim ,ca o greseala gramaticala mai face oricine
      P.S : concertul a fost foarte bun si se putea lipsi de prezenta ta …atunci ar fi fost perfect

  2. Concert remarcabil!Vrem sa-i mai vedem la Botosani pe cei doi solisti si pe dirijorul Tiberiu Oprea!Frazare excelenta la Mediana Vlad, fata de alte soprane care au evoluat pe scena Filarmonicii din Botosani.Glas cristalin, curat , bine dozat.
    Vladau a avut intr-adevar dezacoruri in prezentare, iar cu muzica mai are de lucru…

  3. Vai de capul vostru ,voi va soune-ti parerea despre interpretare cand habar nu aveti ce e ala portativ…veniti la concert sa defilati cu hainele si sa va plimbati ca niste vedete si criticati pe altii …sa ajungeti voi la fel de cunoscute ca ei si dupa mai vorbim ,ca o greseala gramaticala mai face orice
    P.S : concertul foarte bun si se putea lipsi de prezenta ta …atunci ar fi fost perfect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *