Locuri de muncă plătite cu viaţa: Doua accidente de munca in aceeasi zi

Un angajat al E.ON Moldova a murit luni seară, in timp ce-şi ajuta colegii să remedieze o avarie inregistrată la Havirna. Potrivit primelor informaţii ale Poliţiei Darabani, Ioan C. in virstă de 50 de ani, electrician cu experienţă, a fost electrocutat. Circumstanţele in care a murit bărbatul nu sunt cunoscute deocamdată, imprejurările in care a avut loc accidentul urmind să fie stabilite de poliţişti, procurori ai Parchetului de pe lingă Judecătoria Darabani şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Aceştia urmau să-i audieze aseară şi pe colegii bărbatului.

"Am fost sesizaţi printr-un apel de urgenţă despre faptul că un bărbat a decedat prin electrocutare in timpul serviciului. Nu cunoaştem multe detalii ancheta fiind preluată de procurori. Se pare că avem de-a face cu un accident de muncă, iar la faţa locului sunt aşteptaţi in această seară (n.r.- ieri) şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă", a declarat comisarul Mihai Rizac, şeful Poliţiei Darabani.

Primarul comunei Havirna, Gheorghe Jităreanu a confirmat faptul că reprezentanţii E.ON Moldova remediau o avarie la reţea reclamată de mai mulţi săteni de ieri dimineaţă. Acest aspect a fost confirmat ieri seară şi de reprezentanţii ITM, care au spus, insă că nu pot oferi detalii despre acest caz. "in zilele următoare vor fi făcute publice rezultatele anchetei", a precizat Roxana Gavril, purtător de cuvint in cadrul ITM.

Muncitor in construcţii zdrobit de sol

Un botoşănean in virstă de 21 de ani se zbate intre viaţă şi moarte, după ce a căzut de pe o schelă amplasată la aproximativ zece metri. Luni, in jurul orei 16.45, Florin B. lucra la izolarea termică a unui bloc de locuinţe de pe Aleea Constantin Gane, aplicind, alături de colegi, polistiren pe exteriorul imobilului. Din cauza vintului puternic ori a unei manevre greşite tinărul s-a dezechilibrat şi, pentru că nu era asigurat cu centură, a căzut in gol. Impactul cu solul a fost devastator pentru tinăr. Ingroziţi, martorii oribilului accident au sunat la 112, iar in citeva minute la faţa locului a ajuns un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA). "Pacientul a fost diagnosticat cu politraumatism, otoragie, traumatism cranio-cerebral acut deschis, traumatism toracic şi abdominal, in stop cardio respirator. A fost resuscitat, a fost intubat a fost transportat in comă la Spitalul Judeţean", a declarat Alin Amironesei, medic in cadrul SJA.

La scurt timp medicii Spitalului Judeţean au cerut ca tinărul să fie transferat la Clinica de Neurochirurgie din Iaşi. Pe drum, starea bolnavului s-a inrăutăţit simţitor, astfel că medicii Clinicii de Neurochirurgie Iaşi i-au acordat şanse minime de supravieţuire. a??De la Tirgu Frumos a intrat in stop respirator şi am fost nevoiţi să-l intubăm. Respiră asistat şi primele 24 de ore vor fi criticea??, a precizat Bogdan Ursu, medic in cadrul SJA.

Poliţiştii dar şi inspectorii de muncă au deschis o anchetă in acest caz, pentru a se stabili dacă izolarea termică a blocului era făcută in condiţiile legii, de personal autorizat şi dacă au fost respectate normele de protecţie a muncii.

Lună cu şase accidente de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a inregistrat in noiembrie şase accidente de muncă, unul mortal şi cinci cu incapacitate temporară de muncă.

Un bărbat de 62 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovit de o piesă mecanică. Colegii au povestit că mecanicul repara un motostivuitor, cind a incercat să ridice o piesă. Pentru că nu a fost asigurată corespunzător, piesa s-a desprins şi l-a lovit pe bărbat in cap, acesta murind pe loc.

Ceilalţi accidentaţi lucrează la Fidelio SRL Botoşani, E.ON Moldova, Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani şi SC Nico Bal Com SRL.

Pentru că majoritatea accidentelor de muncă sunt provocate de nerespectarea regulilor de sănătate şi securitate in muncă, ITM a verificat respectarea acestor norme şi in luna noiembrie. In urma verificărilor, patru societăţi au fost amendate cu 22.000 de lei, pentru că nu era realizată evaluarea riscurilor de accidentare şi imbolnăvire profesională

Pentru nereguli, precum neintocmirea planului de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor sau neasigurarea unei instruiri complete a lucrătorilor, autoritatea a sancţionat SC Aldi Livi 2000 SRL, SC Cronos Group SRL, SC Sirama SRL şi SC Taurus SRL .