Foşti administratori ai Arca chemaţi la Parchet

Ancheta deschisă de procurorii Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani in cazul societăţii Arca a intrat pe ultima sută de metri. Şapte dintre foştii membri ai Consiliului de Administraţie, cercetaţi in legătură cu modul in care s-au ocupat de administrarea bunurilor societăţii, au fost citaţi săptămina aceasta la Parchet pentru prezentarea materialului de urmărire penală, lucru care echivalează cu finalizarea cercetărilor şi intocmirea rechizitoriului. Altfel spus, o parte dintre invinuiţi, cercetaţi sub aspectul săvirşirii infracţiunii de evaziune fiscală şi abuz in serviciu in formă continuată, vor fi trimişi in judecată. a??Tuturor părţilor li s-au comunicat rezultatele expertizelor şi răspunsurile la obiecţiunile făcute la expertizăa??, spune Aurel Simion, purtător de cuvint in cadrul Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani.

Ancheta a fost declanşată in urma unei plingeri formulate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), in timpul procesului de lichidare a societăţii. Avind de recuperat un milion de lei, DGFP a solicitat scoaterea la vinzare a mai multor active, ocazie cu care s-a constatat că mai multe bunuri, printre care linia de fabricaţie a fostelor benzi transportoare, laboratorul unităţii şi matriţele ar fi dispărut. La rindul său, Elian Drăghici, administratorul societăţii Eldi Prod Invest SRL Piteşti (n.r. – deţinătoarea pachetului majoritar de acţiuni de la fosta fabrică de cauciuc), anchetat şi el de procurori, a invocat că societatea ar fi fost devalizată după declanşarea procedurii de executare silită. Acesta susţinea că reprezentanţii Fiscului ar fi vindut in contul datoriei de la bugetul de stat mai multe bunuri la preţuri subevaluate şi cu incălcarea unor protocoale din programul de privatizare. Astfel, susţinea Drăghici, o parte din utilaje au ajuns la fier vechi, deşi se aflau in stare de funcţionare. Totuşi, in urma anchetei, procurorii au dispus faţă de lichidator şi evaluator neinceperea urmăririi penale pe motiv că "faptele nu intrunesc elementele constitutive ale infracţiunii".

Considerată una dintre cele mai moderne fabrici de articole tehnice din cauciuc din ţară in perioada comunistă, societatea Arca SA a fost privatizată in 1999, cind pachetul majoritar de acţiuni a fost achiziţionat de Eldi Prod Invest SRL Piteşti. In următorii cinci ani, societatea a continuat să adune datorii, la finele anului 2006 acestea totalizind peste 10 milioane de lei numai la bugetul statului. La rindul ei, societatea Eldi Prod Invest a intrat in declin economic, aflindu-se in lichidare judiciară.