Un fost primar din judeţul Botoşani a fost condamnat, miercuri, pentru fapte de corupţie, în baza unei decizii a Tribunbalului Botoşani. Fostul primar al comunei Vorniceni, Ovidiu Corleciuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
El a fost găsit vinovat într-un dosar în care a fost acuzat de „prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau alte bugete administrate de acestea ori în numele lor” , „înşelăciune” şi „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”.
Instanţa a decis, de asemenea, interzicerea dreptului de a alege şi a fi ales pe o perioadă de doi ani şi opt luni.
Totodată, el va trebui să preseteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.
Alături de Corleciuc în acelaşi dosar au mai fost condamnate la aceeaşi pedeapsă Elena Irina Ursu, administratora societăţiii Britannia Consult, dar şi Luiza Ramona Dârlea, administrator al societăţii Interactiv RO Consult SRL Bacău.
Tribunalul Botoşani a obligat-o pe Elena Irina Ursu, în solidar cu partea responsabilă civilmente Britannia Consult SRL Botoşani, să plătească Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice suma de 84.527, 50 lei, cu titlul de daune. Tot ea, în solidar cu firma pe care o administra, dar şi cu fostul primar, vor trebui să plătească Primăriei Vorniceni suma de 109.985 lei, cu titlul de daune.
De asemenea, Luiza Ramona Dârlea, în solidar cu partea responsabilă civilmente Interactiv Ro Consult Bacăua fost obligată să plătească părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice suma de 14.493 lei, cu titlul de daune. Dârlea, în solidar cu firma sa şi cu Ovidiu Corleciuc vor trebui să plătească comunei Vorniceni suma de 58.924 lei, cu titlul de daune.
Fostul primar de Vorniceni, Ovidiu Corleciuc, alături de cele două femei de afaceri, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru derularea doar în hârtii a unui proiect cu fonduri europene în valoare de 100.000 de euro.
Proiectul a fost demarat la sfârşitul anului 2010 şi presupunea, instruirea, timp de un an, a 30 de angajaţi ai Primăriei Vorniceni pentru perfecţionare. După mai multe controale ale unităţilor de monitorizare a proiectelor de acest gen şi sesizarea procurorilor DNA, fostul primar, Ovidiu Corleciuc este acuzat de fals în declaraţii şi documente, înşelăciune şi abuz în serviciu fiind trimis în judecată.
Alături de el, în dosar mai sunt cercetate, Elena Ursu, în calitate de administrator al societăţii Britannia Consult SRL din Botoşani şi Luiza Ramona Dârlea, în calitate de administrator al Interactiv Ro Consult SRL din Bacău, ambele fiind acuzate de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune.
Proiectul derulat de Primărie s-a intitulat „Îmbunătăţirea capacităţii de planificare strategică a Autorităţilor Administraţiei Publice Locale”, primarul fiind desemnat manager.
Cele două societăţi au oferit consultanţă şi pregătirea angajaţilor precum şi examinarea lor la finalul înstruirii, încasând 194.275 de lei, în cazul Britannia Consult şi 73.656 de lei de către a doua societate. Toată pregătirea a fost făcută doar pe hîrtie, cele două inculpate întocmind în fals, listele cu prezenţe, orele susţinute precum şi testările de final, iar cei 30 de participanţi la cursuri, în frunte cu primarul au primit nota 10 la testare.
Pe baza acestor documente Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Bacău a eliberat diplome pentru modulul susţinut.
Procurorii DNA spun că tot proiectul a fost un fals, începând de la selecţia firmelor, nefiind respectate procedurile legale de licitaţie şi până la decontarea sumelor.
Primarul a declarat în faţa anchetatorilor că Elena Ursu i-a propus acest proiect şi s-a ocupat inclusiv de organizarea procedurilor de selecţie a ofertelor, respectiv firma sa şi cea din Bacău. Mai mult decât atât, fostul primar a recunoscut că nu a completat el testul grilă de final în care a fost notat cu 10 şi în baza căruia a primit diplomă de la AJOFM Bacău.