In 2015, romanii beneficieaza de 12 zile legale libere, dintre care patru pica in weekend. Vestea buna este ca dintre cele 8 zile libere de la stat, cateva vin in prelungirea sfarsitului de saptamana, astfel ca romanii vor beneficia si de cateva minivacante.
Anul Nou
– 1 ianuarie – joi
– 2 ianuarie – vineri
Zile libere de Paste
– 12 aprilie – duminică
– 13 aprilie – luni
Ziua Internationala a Muncii
– 1 mai – vineri
Zile libere de Rusalii
– 31 mai – duminică
– 1 iunie – luni
Adormirea Maicii Domnului
– 15 august – sâmbătă
Sfantul Apostol Andrei
– 30 noiembrie – luni
Ziua Nationala a Romaniei
– 1 decembrie – marţi
Zile libere de Craciun
– 25 decembrie – vineri
– 26 decembrie – sâmbătă
Anul 2015 incepe bine si anume cu 4 zile declarate libere. Din moment ce 1 si 2 ianuarie pica joi si vineri, romanii vor beneficia de un weekend prelungit si se vor intoarce la munca abia pe data de 5 ianuarie.
Sarbatorile Pascale imbogatesc lista zilelor libere nationale cu inca o zi in 2015 – luni, 13 aprilie. Weekend-ul prelungit va oferi romanilor prilej de odihna, de sarbatoare si, de ce nu, de o scurta escapada din oras. In cazul Pastelui catolic, zilele libere declarate sunt 5 si 6 aprilie.
Sfarsit de saptamana prelungit se anunta si de Ziua Internationala a Muncii – sarbatorita, de obicei, printr-un mini-concediu la mare sau la munte. 1 Mai – zi libera platita – pica vinerea spre bucuria salariatilor romani.
Potrivit Codului Muncii, prima si a doua zi de Rusalii sunt considerate zile de sarbatoare legale libere. Asadar, ziua de 31 mai – care pica duminica – se continua cu inca o zi nationala libera – luni, 1 iunie. La sfarsitul verii, insa, nu suntem la fel de norocosi. Ortodocsii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului pe data de 15 august, care in 2015 pica intr-o zi de sambata.
Calendarul zilelor libere din 2015 cuprinde si sarbatoarea Sfantului Andrei, dar si Ziua Nationala a Romaniei – prilej de bucurie pentru toti salariatii. Data de 30 noiembrie pica intr-o zi de luni, urmata si ea de o zi de marti libera, 1 decembrie. Sezonul rece aduce, deci, 4 zile legale libere.
Prima zi de Craciun, 25 decembrie, pica vinerea. Fata de calendarul zilelor libere 2014, inseamna o zi libera in minus, caci 26 decembrie pica intr-o zi de weekend. Cumuland, insa, zilele libere legale cu concediul de care beneficiaza prin lege orice angajat, puteti avea o vacanta de o saptamana de petreceri si odihna de sarbatori.
Nu in ultimul rand, toti cei care apartin unor culte legale altele decat cele crestine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sarbatori religioase anuale. Daca nu acorda zilele libere legale, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 5000 si 10000 de RON. Salariaţilor care nu au liber pe timpul sărbătorilor legale, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, conform art. 142. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere oficiale, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Sursa: Hipo.ro