Bolnavii Europei: Botoşaniul este codaş in Europa la sănătate

Botoşaniul este codaş in Europa la sănătate. Asta a dovedit-o şi cel mai important studiu cu privire la sistemul sanitar la nivel european şi asta o dovedesc şi statisticile la nivel naţional.

La Bruxelles a fost lansat Indexul European de Sănătate pe 2008, document ce reprezintă o cercetare comparativă a sistemelor de profil din Uniunea Europeană şi care a clasat Romania pe locul 27 din 31 de state, după ce anul trecut a ocupat poziţia 25. In top conduce Olanda cu 839 de puncte, pe locurile următoare fiind Danemarca, Austria, Luxemburg şi Suedia. Pentru şase sub-domenii şi 34 de indicatori de performanţă, Romania a acumulat doar 488 de puncte, faţă de 508 anul trecut, dintr-un maxim posibil de 1.000, rezultat ce o plasează in faţa Bulgariei, dar mult in urma Ungariei. "Sistemul are urgentă nevoie de imbunătăţiri. Propunem Romaniei să tragă cu ochiul la vecinii unguri", a declarat Arne Bjornberg, directorul de Cercetare al Euro Health Consumer Index.

Romania s-a clasat pe ultimul loc in domeniul cardiovascular (Euro Consumer Heart Index 2008) şi pe locul 26 in cazul diabetului (Euro Consumer Diabetes Index 2008). La nivel naţional, judeţul nostru conduce detaşat la o serie din capitolele analizate.

După ce anul trecut TBC-ul a clasat Botoşaniul intre primele oraşe din Europa ca număr mare de bolnavi, alte statistici europene ne plasează pe un podium negativ, plecind de la datele din ţară. Deşi cu o populaţie medie, judeţul ţine capul de afiş in intreaga Europă la bolile inimii. Statisticile Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) arată că botoşănenii sunt decimaţi de infarcte, hipertensiune, cardiopatie sau alte boli cerebrovasculare, in fiecare zi, 10 persoane din judeţ murind din cauza acestora. Astfel, din cele peste 3.000 de decese inregistrate in primul semestru, 1.882 au fost puse pe seama inimii şi a aparatului circulator. Din această cauză, Botoşaniul a ajuns să fie clasat in fruntea judeţelor cu o rată mare de mortalitate din cauza bolilor de inimă.

In ce priveşte diabetul, Marea Analiză a arătat că zeci de mii persoane prezintă un risc crescut de boală. "Este drept că Botoşaniul este peste media pe ţară la cazurile de TBC, acesta fiind şi unul din motivele pentru care coordonatorii de la nivel central ai acestui program au venit in spitalul de la Botoşani in aceste zile", a precizat Ecaterina Chihaia, directorul executiv interimar al ASP.

Investiţii noi anunţate in sistemul sanitar

Clasarea Romaniei dar şi a judeţului pe un loc atit de ruşinos nu a scăpat nici celui care timp de un an jumătate a fost şeful sistemului sanitar local şi care s-a autosuspendat pentru a candida la Senat. Gabriel Oprişanu este de părere că in scurt timp atit ţara cit şi judeţul nostru se vor alinia la nivelul celorlalte state europene din punctul de vedere al calităţii actului medical. "Acest rezultat este consecinţa faptului că timp de 17 ani politicienii şi cei care au răspuns de sistemul sanitar din Botoşani nu l-au tratat cu respectul şi atenţia necesară, deşi este unul din cele mai importante sisteme din judeţ. Acest decalaj nu poate fi inlăturat peste noapte, dar sistemul sanitar botoşănean este pe calea cea bună şi drept dovadă stă şi scăderea drastică a mortalităţii infantile după ce ani de-a rindul am fost primii pe ţară. Sistemul sanitar botoşănean poate ajunge acolo unde ar trebui să-i fie locul şi unde am eu pretenţia că va fi", a precizat Gabriel Oprişanu.

Euro Health Consumer Index foloseşte in analiză şase sub-domenii esenţiale, respectiv drepturile şi informarea pacientului, informatizarea sistemului sanitar – prescrieri, transfer de date medicale, timp de aşteptare pentru tratamente obişnuite, rezultate statistice, varietatea şi incidenţa serviciilor oferite şi medicamente.

baner_net_liviu.jpg

.

buhaianu_jpg2.jpg

.

banner_PANA.jpg