Un fost parlamentar de Botoşani l-a ajutat pe Dan Voiculescu să creeze un imperiu. Fost senator în perioada 2004-2008, Gavrilă Vasilescu a fost omul care l-a sfătuit pe Dan Voiculescu, imediat după revoluţie, cum să îşi investească banii şi ce trebuie să facă pentru a avea putere.
Gavrilă Vasilescu este notar. Timp de zece ani, între 1979 și 1990, a fost adjunct și șef al notariatului de stat al Municipiului București. „Am fost notar-șef al Bucureștiului câteva luni, din aprilie 1989 până în decembrie 1989. În funcția asta m-a prins Revoluția. (…) Dar și ca notar-șef adjunct, din 1979 până în 1989, tot eu eram cel care conducea notariatul Capitalei. (…) Eram bun!”
Cît priveşte relaţia cu Dan Voiculescu, notarul susţine că l-a ajutat să înfiinţeze fundaţia şi prime firme.
„Ne-am cunoscut în 1983, când s-a înființat reprezentanța Crescent din România. Voiculescu a venit la Notariatul Capitalei recomandat de directorul Argus. Prin Argus se încheiau toate contractele cu persoanele care lucrau pentru firmele străine. (n.r. – reprezentanța din România a Crenscent era o subsidiară a Crescent Grecia, al cărei angajat era Dan Voiculescu). (…) Ori de câte ori voia să discute o problemă notarială, o problemă juridică, el știa că are un om de bază la care să vină și cu care să poată discuta, fără să-i ceară cine-știe-ce avantaje. (…) I-am zis să nu-mi aducă whisky sau țigări, fiindcă nu primesc! Singurul lucru pe care îl mai acceptam erau unele chestii de birotică. Țin minte că, odată, mi-a trimis un elefănțel pe care îl desfăceai și scoteai din el orice îți doreai pentru birotică. Era atât de frumos! Îmi mai venea cu câte-un calendar, cu câte-o mapă de pus pe birouri…”.
Despre colaborarea cu Dan Voiculescu, de după Revoluție, Gavrilă Vasilescu declară:
„Când încă nu se terminase luna decembrie 1989, m-a sunat Dan Voiculescu și mi-a spus: <<Am 1 milion de dolari și vreau să-l folosesc pentru tot ce ar însemna valoare în România. Dă-mi o idee! Ce trebuie să fac cu banii ăștia?>> I-am zis: <<Nu-i mare filosofie, fă o fundație!>>. Mi-a zis: <<Nu vrei să o conduci tu?>>. <<Da!>>. Așa a luat ființă Fundația Crescent. Ne-am inspirat, când am scris statutul, și din statutul Fundației Nobel, pe care l-am luat de la Ambasada Suediei. Fundația avea ca scop promovarea valorilor umanismului, ca și Fundația Dan Voiculescu de astăzi”, mai spune fostul senator de Botoşani.
În timp notarul ajunsese unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Voiculescu şi a dezvăluit că cel mai dorit lucru de către mogul era puterea.
„Am fost unul dintre cei în care Voiculescu avea foarte multă încredere. Participam la negocieri, dădeam idei. Eram șeful oficiului juridic al reprezentanței Crescent în România. (…) I-am spus lui Voiculescu așa: <<Dacă vrei putere în ceea ce înseamnă societatea în care vom intra, trebuie să ai două lucruri: presă și politică!>>. Iar el voia putere. Tot timpul și-a dorit asta. Era un tip care conjuga foarte bine verbul <<a face>> (…) Eu am fost primul președinte al Partidului Umanist Român. Doar că funcția de șef al partidului nu se numea președinte, ci director coordonator al comitetului director național al Partidului Umanist Român. (…) Partidul Conservator e ca și copilul meu”, a încheiat notarul.
Sursa: Rise Project