Un pictor, în vârstă de 37 de ani, din municipiul Botoşani a fost obligat să restituie pensia de handicap pe opt luni pentru că a obţinut un venit din vânzarea a opt tablouri făcute de el. Silviu Babii suferă de distrofie musculară progresivă şi este pensionat pe caz de boală. În fiercare lună, primea o pensie de aproximativ 300 de lei. Pentru că banii nu îi ajungeau nici măcar să se întreţină, dar şi pentru că voia să îşi opereze mama, şi ea bolnavă, a expus mai multe tablouri de –ale sale la Galeriile de Artă.
„Pasiunea pentru pictură e moştenită de la tatăl meu. Eu am o boală ereditară şi nu pot desfăşura alte activităţi, doar pictura, care e în primul rând pasiune. Chiar dacă am problemele astea, eu încerc să îmi aduc aportul în societate, nu pictez doar pentru mine, pictez pentru toată lumea care ar trebui să vină, să vadă”, a spus pictorul.
Din 2010 şi până în prezent a reuşit să vândă opt tablouri, legal, unor persoane din Iaşi, Bucureşti, dar şi din străinătate. Pentru că a obţinut un venit legal, Casa de Pensii Botoşani l-a pus să restituie 2214 lei.
Bărbatul a mers de mai multe ori la Casa Judeţeană de Pensii Botoşani pentru a rezolva situaţia, dar nu a găsit înţelegere aşa că a apelat la un avocat.
„Mă intrigă faptul că, până la urmă, e munca mea, sunt drepturi de autor, eu le creez, eu le pictez, dacă s-a întâmplat să se şi vândă…”, a declarat Babii.
Silviu Babii are sute de tablouri pictate. El a expus operele sale inclusiv la Salonul de Toamnă, cel mai mare salon din România, fiind singurul pictor din Botoşani.
Chiar dacă reuşeşte să-şi vândă tablourile, nu rămâne cu mare lucru în buzunar. Materialele pe care le foloseşte sunt foarte scumpe, mai plăteşte la stat şi rămâne cu un profit destul de mic.
„Materialele costă foarte mult, există şi o taxă de galerie, impozitul la stat, care mi s-a oprit, şi cu reţinerea pensiei nu ştiu cu cât am mai rămas, dar foarte puţin”, a declarat Silviu Babii.
Potrivit legii, persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate, gradul II, nu au voie să obţină venituri.
„I-am sugerat dumnealui, am discutat, i-am pus la dispoziţie un număr de telefon din cadrul serviciului contribuabili de la noi, să discute cu societatea comercială în cauză (n.r. prin intermediul căreia s-au vândut tablourile) să-şi depună declaraţie rectificativă la ANAF. După depunerea acestei declaraţii la ANAF se depune la noi o adresă oficială prin care suntem înştiinţaţi că a depus acea declaraţie rectificativă, noi dăm o anulare a decizie de debit, restituindu-i pensionarului banii înapoi, dar este o situaţie de incompatibilitate pe care noi, apărând în declaraţiile 112, va trebui să procedăm conform legii şi ulterior l-am consiliat pe pensionar, a înţeles şi am rezolvat problema. Noi am mai făcut o corespondenţă cu angajatorul în care am solicitat să lămurească problema domnului, la care nu am primit nici un răspuns”, a spus directorul Casei de Pensii Botoşani, Marius Budăi.