Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Anton Anton, a solicitat Inspectoratelor Şcolare să se asigure că toţi profesorii care au fost in grevă nu vor beneficia de drepturile salariale corespunzătoare. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a trimis, marti, tuturor inspectoratelor şcolare judeţene o notă referitoare la acţiunile de protest din 3 noiembrie.
In document se atrage atenţia asupra prevederilor Legii privind soluţionarea conflictelor de muncă şi ale Codului muncii, care stipulează că pe perioada grevei raportul de muncă este suspendat pentru angajaţii care participă la acţiunile de protest.
Aproape 40.000 de dascăli afiliaţi la sindicatul Spiru Haret au fost luni in grevă de avertisment.
Salariile profesorilor, la tribunal
Parchetul Instanţei Supreme a cerut Camerei Deputaţilor transcriptul discursurilor rostite in plen de premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Economiei Varujan Vosganian şi fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei, după votul la Ordonanţa privind majorările salariale din educaţie, relatează antena3.ro. Parchetul General a cerut transcriptul discursurilor in care aceştia justificau că nu există sumele necesare pentru alocarea majorării salariale de 50% pentru profesori. Este vorba de discursurile ţinute in data de 30 septembrie, după ce s-a votat in Parlament majorarea. Acţiunea vine in urma unei plingeri depuse de cei de la Federaţia Spirtu Haret, care consideră că cei trei miniştri au dat date false in sprijinul respingerii legii, fapt ce contravine legii răspunderii ministeriale.
Raportul privind majorările salariale a fost aminat
Raportul comisiilor de muncă şi invăţămint din Senat, pe Ordonanţa de Urgenţă de aminare a majorării salariilor profesorilor a fost aminat pină luni, 10 noiembrie, din lipsă de cvorum. Raportul comisiei va fi apoi votat de plenul Senatului. Ordonanţa trebuie să ajungă şi in dezbaterea Camerei Deputaţilor, acolo unde decizia este finală.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a indemnat senatorii să se gindească mai bine la deciziile pe care le vor lua.
De asemenea moţiunea de cenzură a PD-L cu titlul "Educaţia rămine. Guvernul pleacă" va fi dezbătută pe 10 noiembrie, la Senat.
Sindicaliştii botoşăneni se pregătesc de grevă generală
75% dintre sindicaliştii Ligii Sindicatelor din Invăţămint (LSI) s-au pronunţat pentru organizarea grevei generale. Pe 10 noiembrie, sindicaliştii LSI vor protesta printr-o grevă de avertisment, intre orele 10,00 a?" 12,00. "Dacă nici după greva de avertisment nu se rezolvă nimic, pe 18 noiembrie intrăm in greva generală. Oricum, din datele primite pină acum din şcoli, cei mai mulţi colegi sunt pentru organizarea grevei generale", a declarat Viorica Ocu, secretar in cadrul LSI. 65% dintre sindicaliştii afiliaţi la Sindicatul Invăţămintului Preuniversitar s-au pronunţat deja pentru organizarea grevei generale.