În perioada 29 octombrie – 2 noiembrie s-a desfășurat vizita de documentare „Periplu multicultural” realizată de aproximativ 100 de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani pe traseul Botoşani – Cluj Napoca – Bratislava – Auschwitz – Zvolen. Vizita este o amplă acțiune care face parte din Proiectul „Botoşani – model european de multiculturalism şi convieţuire interetnică”, lansat la 1 iunie 2014, iniţiat de către Asociaţia de Tineret „2010 Europa” în parteneriat cu Colegiul Naţional „A.T. Laurian” şi cofinanţat de Primăria Botoşani.
Dincolo de obiectivele anunţate ale proiectului – promovarea diversităţii etnoculturale şi lingvistice, cultivarea valorilor comune şi a dialogului intercultural în vederea combaterii rasismului şi xenofobiei – vizita de documentare şi-a propus şi promovarea unor alternative educaţionale atractive pentru învăţarea istoriei şi a limbilor minorităţilor. Nu în ultimul rând, această acţiune a reuşit să antreneze elevii în situaţii reale de comunicare, în care aceştia au aplicat în viaţa reală, în relaţiile cu cetăţenii ţărilor vizitate, principiile convieţuirii paşnice, ale toleranţei şi respectului reciproc.
Dintre obiectivele vizitate pe parcursul „Periplului multicultural”, două au fost cele cu impact deosebit de puternic. Pe de o parte, lagărul de concentrare şi exterminare nazist de la Auschwitz (Polonia) – un element major în punerea în practică a Holocaustului, unde se estimează că cel puţin 1,1 milioane de persoane ar fi fost ucise – a impresionat profund atât pe elevi, cât şi pe profesori. Cu toţii au plecat meditând la fragilitatea condiţiei umane, la consecințele intoleranței şi ale periculoaselor răsturnări de valori în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe de altă parte, aceiaşi participanţi la proiectul Laurianului au resimţit mândria şi bucuria de a putea depune o coroană de flori, precum şi candele şi rugăciuni la mormintele soldaţilor români din cel mai mare cimitir românesc din afara graniţelor ţării – aflat la Zvolen (Slovacia). Vizitarea cimitirului a avut loc pe 1 noiembrie, zi în care creștinii catolici își pomenesc morții dragi, iar soldații români înmormântați în Zvolen au avut parte şi ei de o pioasă comemorare.
Vizita de documentare în Ungaria, Slovacia şi Polonia a adus un plus indiscutabil celorlalte acţiuni incluse în proiectul Colegiului Naţional „A.T. Laurian” şi a contribuit esenţial la realizarea scopului proiectului „Botoşani – model european de multiculturalism şi convieţuire interetnică”: cunoaşterea tradiţiilor botoşănene de multiculturalitate şi toleranță interetnică în vederea educării tinerilor în spiritul valorilor civice şi culturale europene, potrivit unui comunicat de presă.