Peste o suta de proiectile de razboi, gasite intr-un depozit vechi la Rauseni

Personalul specializat in misiuni de asanare pirotehnică din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al judeţului Botoşani a fost solicitat să se deplaseze, luni, in satul Rediu, comuna Răuseni in vederea ridicării a trei proiectile de pe tarlaua Chişculiţa.

Muniţia a fost descoperită de Dan R. in timpul executării unor lucrări agricole.

Echipa pirotehnică, condusă de colonel Petru Dolachi – Pelin, s-a deplasat la locul indicat şi a identificat cele trei proiectile. Muniţia se afla intr-o strare avansată de degradare, dar deosebit de vulnerabilă in cazul in care ar fi fost minuită de către persoane neavizate.

In urma cercetării terenului cu mijloace de detecţie s-a descoperit existenţa unei mari cantităţi de muniţie de artilerie, de diferite calibre, constituite intr-un depozit de muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial.

Depozitul era situat la o adincime de aproximativ 20 a?" 25 de centimetri iar in cazul efectuării unor lucrări de arătură la o adincime mai mare de 25 de centimetri exista riscul exploziei a muniţiei.

Proiectilele erau aşezate pe mai multe rinduri şi straturi. Pină la lăsarea intunericului pirotehniştii au decopertat o suprafaţă de 25 de metri pătraţi moment in care au observat că muniţia era dispusă pe mai multe rinduri, fiind numărate peste 100 de elemente de muniţie.

Bine conservate şi aflate intr-o perfectă stare de funcţionare proiectilele pot exploda in cazul unor şocuri mecanice sau electrice.

Intrucit procedurile specifice interzic lucrările de asanare pe timp de noapte orice activitate in zona unde a fost descoperit depozitul de muniţie a fost sistată. Punctul de lucru a fost dat in pază Poliţiei Locale, urmind ca miine să fie reluate lucrările de asanare a terenului şi distrugere a muniţiei.

Este prima dată in ultimii 15 ani cind in judeţul Botoşani se descoperă o asemenea cantitate de muniţie intr-un singur loc.

Pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe Nicolae Iorga al judeţului Botoşani reamintesc cetăţenilor că in cazul in care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să le lovească sau să le mişte din locul in care au fost găsite, să nu incerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze in incăperile locuinţelor, la locul de muncă ori in depozite de fier vechi. Să anunţe IJSU sau Poliţie prin telefonul de urgenţă 112 pentru a interveni in vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.

baner_net_liviu.jpg

banner buhaianu_1.JPG