Termica obligată să meargă in pierdere

In urma adresei trimise de Termica şi de Consiliul Local către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), instituţia a răspuns printr-o veste nefastă pentru botoşănenii clienţi ai sistemului centralizat de termoficare. Solicitării privind decontarea gigacaloriei la un preţ de 480 de lei, angajaţii ANRSC, celebri in ultima perioadă pentru salariile impresionante pe care le au, au avizat doar un preţ de 394,3 lei. Aceasta este suma pe care societatea o poate primi de la stat, bugetul local şi populaţie pentru o gigacalorie, deşi costurile reale de producţie sunt mult mai mari.

Conform celor declarate de conducerea Termica, in aceste condiţii societatea se indreaptă incet către colaps. a??Este un refuz politic, cu care cei de la ANRSC ii tratează pe botoşăneni din cauză că domnul primar al Botoşaniului, domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi eu avem o anumită culoare politică. Vă mărturisesc că in aceste condiţii se poate intimpla oricea??, a declarat Ion Diaconu, managerul general de la Termica, dind de inţeles că situaţia societăţii devine astfel şi mai critică, iar sistarea furnizării incălzirii este foarte posibilă.

Practic, majorarea de preţ permisă de ANRSC este de doar puţin peste patru lei, de la 390 de lei pe gigacalorie la 394,3, creşterea fiind infimă in condiţiile in care combustibilul şi celelalte costuri s-a scumpit in acest an cu citeva zeci de procente.

Totodată, datoriile de circa 26 de milioane de lei la bugetul de stat şi creditele in valoare de alte citeva milioane contractate inainte de 2005 fac şi mai critică situaţia de la Termica. Ion Diaconu a precizat că in următoarea perioadă salariaţii Termica ar putea declanşa o serie de acţiuni de protest care să vizeze in principal Prefectura şi reprezentanţii Guvernului.

Clienţi păstraţi cu forţa

Termica a reluat in urmă cu citeva zile furnizarea căldurii pentru clienţii din reţea, avind in acest an 15.000 de clienţi. Anunţul de introducere a zonelor unitare de termoficare a declanşat in acest an un val de circa 1.000 de debranşări, familiile respective preferind o altă soluţie de incălzire. Zonele unitare, 36 la număr, din care clienţii Termica vor fi obligaţi să rămină in sistem, se vor introduce la 1 ianuarie. In condiţiile nou apărute, insă, clienţii Termica sunt puşi intr-o situaţie cu totul viciată. Ei nu vor putea nici să iasă din sistem, dar au in acelaşi timp şanse mari să stea in frig

baner_net_liviu.jpg