Un avocat din Botoşani a ajuns să câştige sume impresionante de la companiile de asigurare din România, dar şi din străinătate.
El lucrează, nu de foarte mult timp, în favoarea victimelor accidentelor rutiere sau pentru moştenitorii persoanelor decedate în astfel de accidente.
Valoarea despăgubirilor într-un singur dosar ajunge şi la sute de mii de euro, însă avocatul recunoaşte că banii nu pot înlocui o viaţă pierdută.
Marian Jurgiu (foto) s-a specializat în astfel de litigii de patru ani şi spune că nu face nimic special, doar solicită aplicarea legii în materie de asigurări auto.
Acesta a dat o abordare diferită proceselor, în sensul în care pretenţiile fac obiectul unui dosar separat decât partea penală în care se stabilieşte persoana vinovată de producerea accidentului. Întâi se aşteaptă finalizarea procesului penal, iar ulterior se deschide o acţiune împotriva asiguratorului în care se solicită daune contractuale.
Avocatul botoşănean a obţinut, pentru prima dată în România, în primă instanţă, daune de un milion de euro în urma unui accident mortal petrecut în Mureş.
O altă hotărâre dată în acest an de Judecătoria Rădăuţi obligă firma de asigurări Generali România la plata a 610.000 de euro după un accident petrecut în iunie 2012, în zona localităţii Arbore şi în urma căruia au decedat două femei.
O altă decizie, rămasă definitivă şi irevocabilă, a obligat societatea de asigurări Omniasig să plătească 200.000 de euro către soţul şi fiul unei femei care a produs un accident mortal, în august 2011 în localitatea Prelipcea din judeţul Suceava. Femeia se afla la volanul unei maşini care nu a oprit la trecerea de cale ferată şi a fost izbită de tren. În urma impactului ea şi un fiu a murit, lâsând în urmă un alt copil.
Daune de 200.000 de euro, după un accident mortal cu două victime
Marian Jurjiu recunoaşte că specializarea sa îi aduce şi beneficii materiale, de multe ori încheind cu părţile din proces contracte ce privesc procente din sumele obţinute. Totuşi, el susţine că se luptă cu sistemul în condiţiile în care oamenii nu ştiu să ceară bani de la societăţile de asigurări, iar judecătorii acordă greu daune de valori ridicate, cum prevede legislaţia.
„ O directivă europeană din 2009 explică cuantumul daunele ce se acordă victimielor accidentelor. Directiva a fost transpusă în legislaţia românească şi eu solicit doar să se aplice aceste prevederi. Pentru un accident mortal daunele se ridică la minimum un milion de euro, aşa spune legislaţia şi pot ajunge până la cinci milioane de euro. Socitetăţile de asigurări au făcut munţi de bani pe spatele românilor care nu au ştiut să îşi ceară drepturile. Toată lumea cere condamnarea celui vinovat, dar cu ce ajută că şoferul stă după gratii 12 ani sau primeşte doar o amendă? Despăgubirea nu poate înlocui persoana decedată, dar poate repara unele prejudicii„, a declarat Marian Jurgiu.
As avea nevoie de nr de telefono a avocatului. Multumesc f frumos
Oameni buni, asta nu-i avocat ci tepar! Si acum da cu subsemnatul la Parchet pentru inselaciune si practicare unei profesii fara drept.