Sindicaliştii din domeniul bugetar se pregătesc de grevă. Primii hotăriţi să inceapă protestele sunt angajaţii din sistemul sanitar. Nemulţumirile reprezentanţilor Sanitas au escaladat marţi, cind ministrul Eugen Nicolăescu nu s-a prezentat la negocieri, fiind la Szeged, la intilnirea dintre Guvernul romin şi cel ungar.
La Botoşani au inceput deja pregătirile pentru depunerea dosarului de deschidere a conflictului de muncă. "Noi am stabilit un calendar de proteste, care va demara pe 4 noiembrie cu un miting la Bucureşti la care vor lua parte şi citeva sute de sindicalişti de la Botoşani. Urmează o grevă de avertisment pe 10 noiembrie şi greva generală 10 zile mai tirziu. Situaţia este mult mai gravă decit in anii trecuţi şi măsurile vor fi drastice", a precizat Octavian Dumitru, liderul Sanitas Botoşani. Calendarul exact al protestelor urmează să fie stabilit miine, la Consiliul Naţional al Sanitas.
Printre revendicări se regăsesc acordarea a patru prime de stabilitate, cite una in fiecare trimestru, a primei de vacanţă şi tichetelor de masă, majorarea salariilor cu 50-60% şi a bugetului sănătăţii pentru 2009. Grija cea mai mare a "sanitarilor" este, insă, că ultimele două luni din acest an, in care sunt planificate creşteri salariale semnificative, vor adinci şi mai mult criza financiară din sistemul sanitar. "In ultimul trimestru trebuie acordate prima de stabilitate, salariile, al 13-lea salariu, plus creşterea salarială de 5% negociată la inceputul anului. Mare parte din unităţile sanitare nu au acordat nici premiul de 2%", a mai spus liderul Sanitas Botoşani. Sindicaliştii mai cer asigurări că vor fi acordate fondurile necesare pentru plata drepturilor băneşti in ultimele două luni din 2008.
Dascălii aşteaptă decizia preşedintelui Băsescu
Cei 4.400 membri ai Sindicatului Invăţămintului Preuniversitar (SIP) sunt consultaţi in aceste zile in legătură cu o posibilă declanşare a grevei generale, dacă nu se aplică majorarea salarială de 50%, de la 1 octombrie 2008. Potrivit Mariei Ţiprigan, liderul SIP, aproximativ 60% dintre sindicalişti s-au pronunţat deja pentru grevă. Conducerea Ligii Sindicatelor din Invăţămint (LSI) susţine că dacă preşedintele Băsescu nu va promulga legea privind majorarea salarială, se va declanşa consultarea sindicaliştilor din teritoriu.
Finanţiştii negociază cu Guvernul
După ce la inceputul lunii au organizat o grevă de avertisment, finanţiştii au renunţat temporar la ideea de a intra in grevă generală pe 16 octombrie, din cauză că o parte din sindicalişti nu au finalizat procedurile pentru declanşarea conflictului de muncă. In această perioadă continuă, insă, negocierile cu Guvernul. "Dacă nu se va ajunge la o inţelegere, pe 13 noiembrie vom declanşa greva generală" a declarat Andrei Paramanov, lider de sindicat Sed Lex. Sindicaliştii din finanţe vor o majorare salarială asemănătoare celei promise profesorilor.
Silvicultorii au deschis procese pentru sporuri
Silvicultorii au protestat la inceputul săptăminii in faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cerind acordarea sporului de risc, in cuantum de 25% din salariu. "Sporul este prevăzut de lege şi nu se pune problema banilor, Romsilva fiind in fiecare an pe profit, a declarat Vasile Şuhanea, lider de sindicat, care a precizat că sporul a fost cerut şi in instanţă. O altă nemulţumire a silvicultorilor este că guvernanţii nu au stabilit fondurile pentru plata angajaţilor ocoalelor silvice care vor fi obligaţi să asigure paza pădurilor retrocedate mai mici de 30 de hectare. Următoarea acţiune de protest este programată pe 29 octombrie, la Bucureşti