Anchetă a Directiei Nationale Anticoruptie in cazul SAMTID

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) prin serviciul teritorial Suceava a cerut informaţii şi documente referitoare la modul in care Botoşaniul a gestionat derularea programului SAMTID. Procurorii anticorupţie au inceput in urmă cu citeva luni cercetările penale pe marginea programului naţional de modernizare a reţelelor de apă din fonduri europene şi au ajuns şi la Botoşani. In toate celelalte judeţe in care firma turcă Esser a derulat programul SAMTID, situaţia a rămas jalnică. Contractată de Bucureşti, societatea trebuia să finalizeze lucrările in octombrie 2007, in judeţul Botoşani avind sarcina de a reabilita sistemele de alimentare cu apă din Dorohoi, Darabani şi Săveni. Cei de la Esser au efectuat, insă, lucrări de proastă calitate, cu foarte mare intirziere, iar Comisia Europeană şi-a retras fondurile. Botoşaniul a pierdut astfel 2,4 milioane de euro, bani europeni, Ministerul Dezvoltării angajindu-se să compenseze aceşti bani din surse proprii şi să se indrepte ulterior impotriva firmei turce pentru recuperarea sumelor.

La Botoşani lucrările s-au reluat pentru diferenţa de 40% din program, insă au rămas o serie de aspecte de elucidat. Modul in care capitala a gestionat relaţia cu firma turcă a avut efecte şi in judeţ, directorul de program făcind presiuni enorme către primari pentru ca aceştia să efectueze plăţi chiar dacă lucrările nu erau făcute. Circa 270.000 de euro au fost astfel plătiţi de Dorohoi, Darabani şi Săveni, cu toate avertismentele venite de la Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) de la nivelul judeţului. Cele trei primării au şi fost amendate de Curtea de Conturi, urmind să se stabilească de unde se vor plăti segmentele de lucrare neefectuată dar incasată de firma turcă.

Procurorii DNA vizează tocmai modul in care botoşănenii au aprobat şi au făcut plăţile. "Eu am refuzat să semnez ordine de plată, şi impreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean am semnalat periodic Bucureştiul despre carenţele programului. Graţie acestor hirtii Guvernul nu se intoarce acum impotriva Botoşaniului", a declarat ieri Victor Diacenco, şeful UIP.