Metodologia de funcţionare şi organizare a consiliului de administraţie în şcoli a intrat în vigoare săptămâna aceasta şi cuprinde şi noutăţi. Astfel, profesorii aleşi pentru a fi membri în consiliul de administraţie trebuie desemnaţi prin vot secret, ceea ce până acum nu era specificat în mod expres că votul trebuie să fie secret.
Un consiliu de administraţie poate fi format din şapte, nouă sau 13 membri, însă majoritatea nu va fi dată de profesori.
În cazul consiliului de administraţie cu 13 membri, de exemplu, şase sunt profesori, din care unul este directorul şcolii, trei reprezentanţi ai părinţilor, trei ai Consiliului Local şi un reprezentant al primarului, cel din urmă aspect constituind iar o noutate.
„În ciuda solicitărilor noastre, pentru că am avut această solicitare în permanenţă, am cerut ca majoritatea în CA al unei şcoli să fie dată de profesori, lucru care nu s-a întâmplat. Aşa considerăm noi că este corect„, a spus Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.
În cazul unităţilor de învăţământ de nivel gimnazial cu un singur rând de clase, consiliul de administraţie este format din 7 membri, cu următoarea componenţă: 3 cadre didactice, inclusive directorul unității de învățământ, 2 reprezentanţi ai părinţilor, primarul sau un reprezentant al primarului, un reprezentant al consiliului local.
Directorul unității deînvățământ este membru de drept al consiliului de administraţie, din cota aferentă cadrelo rdidactice din unitatea de învăţământ respectivă. Prevederile prezentului articol se aplică înmod corespunzător şi pentru învăţământul preşcolar şi primar.
Vezi aici metodologie CA scoli!