Primarii oraşelor din judeţ precum şi directorii instituţiilor publice din Botoşani au participat, joi, la un proiect implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în parteneriat cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei şi Direcţia Generală Anticorupţie, privind politicile anticorupţie.
Reprezentantul asociaţiei, fostul jurnalist Dan Cărbunaru, a vrut să afle de la cei care au răspuns invitaţiei proiectului care sunt problemele cu care se confruntă în ceea ce priveşte corupţia.
Un răspuns a venit din partea primarului Ovidiu Portariuc ce a menţionat că tentatiţia corupţiei are şi o cauză nivelul salariilor.O soluţie văzută de edil este identificarea funcţionarilor şi departamentelor vulnerabile şi creşterea salariiilor în aceste poziţii.
„Atâta vreme cât un funcţionar va avea un salariu de 300 de euro şi va semna contracte de zeci de milioane de euro şi cu o responsabilitate enormă apar blocaje şi vreau să vă spun că cel puţin în ultima jumătate de an timpul mediu de procesare a unor docuemnte interne cu caracter economic, juridic a crescut de la 7-8 zile la 20 şi ceva de zile. Acum, dintr-un exces de prudenţă, lucrurile încep să se mişte foarte greu. Nu cred că sunt suficiente doar măsurile de combatere a efectelor şi ar trebui să comunicaţi către factorii decizionali să intervină şi asupra cauzelor şi dacă s-ar face o comparaţie între nivelul pierderilor financiare generate de acest fenomen de corupţie şi nivelul financiar necesar pentru ridicarea veniturilor în punctele vulnerabile veţi vedea că s-ar putea să fie o măsură mai eficientă”, a declarat Ovidiu Portariuc.
De cealaltă parte, Marius Budăi, directorul Casei Judeţene de Pensii a menţionat că o asemenea soluţie este greu de aplicat pentru că legea salarizării nu face distincţie privind vulnerabilitatea la corupţie ci doar la grade profesionale şi funcţiile ocupate.
Dan Cărbunaru a explicat că problema salarizării nu este nou, însă din păcate este puţin probabil să se rezolve imediat şi ţara are mult de recuperat faţă de statele vestice.
„De multe ori aceiaşi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale recunoaşteau faptul că cetăţeanul face prea puţin distincţie între consecinţa unui act îndeplinit defectuos ca urmare a unei neglijenţe în serviciu sau ca urmare a unui act de corupţie pentru că efectul resimţit era acelaşi şi de multe ori încercând să simplifice această percepţie le pune pe toate pe seama corupţiei. Salarizarea este într-adevăr o problemă în România, nu suntem cel mai dezvoltat stat european, din păcate avem foarte multe de recuperat dintre decalaje. Puţin probabil să se rezolve în timp imediat problema salarizării, care nu este nouă”, a spus Dan Cărbunaru.