Omul de afaceri Mihai Debeli a dat in judecata statul roman la CEDO

Mihai Debeli, patronul primei fabrici private din domeniul sticlăriei şi porţelanului din Romania, a acţionat in instanţă statul roman la Strasbourg, cerind daune pentru falimentarea firmei, scrie, in editia sa de miercuri, cotidianul Monitorul de Botosani. Potrivit calculelor, omul de afaceri dorohoian ar fi pierdut milioane de dolari din cauza instabilităţii economice, inconsecvenţei furnizorilor de gaze naturale şi a interpretării după ureche a legilor, iar zeci de persoane calificate in prelucrarea sticlei au rămas fără locuri de muncă şi au luat drumul străinătăţii.

Practic, Mihai Debeli demonstrează cu documente că societatea Classic Glass Manufactures, infiinţară in 1992, a ajuns in blocaj financiar din cauza Distrigaz, furnizorul de gaze de pe vremea aceea. "Opt ani societatea a funcţionat fără datorii la stat, iar oamenii işi primeau salariile la timp, fiind pe vremea aceea un nume in industria sticlei şi porţelanului. Reuşeam cu brio să facem faţă creditelor luate pentru modernizarea atelierelor şi aveam cei mai buni specialişti din miinile cărora ieşeau lucrări apreciate in ţară şi peste hotare", a declarat Mihai Debeli. Ba mai mult, societatea condusă de Debeli a trecut cu bine şi de instabilitatea din domeniul bancar, achitind creditele unor bănci falimentare, care erau deja in lichidare. "A fost o chestiune de onoare să plătim creditele chiar dacă băncile mureau una cite una. Am considerat că aşa e normal. Toate plăţile, insă, erau făcute cu ajutorul unor linii noi de creditare care insemnau costuri enorme", a mai precizat omul de afaceri.

Declinul societăţii a inceput in perioada 1998- 2000, cind, din cauza intreruperilor frecvente ale gazului, unul din principalele cuptoare s-a fisurat, producţia fiind afectată grav. "Dereglările din acea perioadă şi majorarea preţului la gaze cu 50% au dus la acumularea de datorii la stat, la furnizorii de materiale şi am inceput să inregistrăm restanţe la plata salariilor, deşi eram la zi cu plata serviciilor furnizorului de gaze. Toate negocierile cu Distrigaz au fost sortite eşecului, iar oamenii au inceput să-şi piardă din seriozitate, normele nemaifiind realizate", a spus Debeli.

A urmat apoi un lung proces care, din cauza lipsei unui cadru legal explicit, stagnează deşi majoritatea forurilor responsabile, inclusiv Ministerul Industriilor, consideră că acest faliment a fost provocat.

Omul de afaceri vrea să infiinţeze un centru industrial

La scurt timp după lichidarea societăţii, Mihai Debeli a devenit managerul unei noi societăţi infiinţate doar din dorinţa de a menţine in Dorohoi meşteşugul sticlei. In urma unei defecţiuni la un contor de gaz, conducerea a aflat modalitatea prin care facturile ar fi fost umflate cu sume fabuloase. "Am deschis ochii la schimbarea unui contor defect, după care am constatat că fără să schimbăm nimic din procesul tehnologic şi fără să oprim vreun utilaj, am ajuns să consumăm doar 50% din ce plăteam inainte. Acesta a fost momentul cind am realizat că plăteam cantităţi colosale de gaz pe care nici măcar nu-l consumam", a mai precizat Mihai Debeli. Omul de afaceri dorohoian speră să obţină in instanţă daune pentru falimentarea comandată a societăţii şi intenţionează să transforme Dorohoiul intr-un centru al industriei sticlei şi porţelanului, deşi la această oră această filă din istoria oraşului pare să devină legendă