Prefectul judeţului, împreună cu specialişti sanitar-veterinari, a trimis către toate unităţile administrative din judeţ un material informativ ce-şi propune să-i informeze pe botoşăneni despre Boala limbii albastre. Proprietarii de animale rumegătoare trebuie să afle astfel cele mai importante caracteristici ale afecţiunii, precum şi date privind modul de acţiune pentru limitarea efectelor negative.
„Botoşănenii trebuie să fie informaţi, să ştie că nu au de ce să îşi facă griji pentru sănătatea proprie, deoarece boala nu afectează omul nici prin contactul direct cu animalul şi nici prin consumul de carne sau lapte. Poate, însă, provoca pagube economice mari şi de aceea proprietarii de animale trebuie să ştie cum să reacţioneze.”, a explicat prefectul Costică Macaleţi.
Materialele informative au fost trimise către primarii botoşăneni, cu rugămintea ca acestea să fie afişate la vedere în spaţii circulate, astfel încât datele să ajungă la cât mai mulţi crescători de animale.
Specialiştii sanitar-veterinari explică faptul că boala este cauzată de o specie de insecte ce se hrănesc prin înţepare cu sângele animalelor. Primele simptome ale rumegătoarelor infestate sunt febra, salivaţia excesivă, infecţii şi edeme la nivelul limbii şi feţei. Animalele slăbesc progresiv din cauza dificultăţii în hrănire, iar producţia de lapte scade până la încetare.
Prevenţia se face prin dezinsecţii periodice, curăţarea atentă a adăposturilor, strângerea gunoiului de grajd şi îndepărtarea acestuia de animale întrucât atrage insectele ce transmit boala.
Pentru ca informaţiile să ajungă cât mai repede la botoşăneni, specialiştii Direcţiei Sanitar – Veterinare au organizat la sfârşitul lunii august o instruire cu medicii veterinari din judeţ, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, precum şi ai fondurilor de vânătoare din raza judeţului Botoşani.
Sursa: comunicat presa