Festivalul Zilele Nordului, care s-a derulat la Darabani şi în zona limitrofă ( 8 -10 august 2014) a cuprins o bogăţie de manifestări de tot felul, de la inaugurarea Muzeul Nordului, la concerte şi spectacole muzicale, la lansări de lucrări literare de valoare, acţiuni în care au fost implicaţi fireşte edilii zonei dar, nu în ultimul rând, şi tânărul dărăbanean Ştefan Teişanu, fiul poetului Victor Teişanu.
Acesta din urmă a oferit cu acest prilej substanţa unui eveniment deosebit prin lansarea unei cărţi diferite ce cele publicate până atunci, intitulată Poeţi botoşăneni de azi. Aşa cum a relevat dr. Lucia Olaru Nenati în alocuţiunea de prezentare a acestei cărţi care a deschis această lansare petrecută pe scena sălii din Primaria oraşului, cartea diferă radical de celelalte semnate de poetul dărăbănean.
Chiar dacă tema sa este tot poezia, de astă dată el nu se concentrează asupra propriei sale creaţii, ci analizează cu atenţie şi profunzime traiectoria poetică a confraţilor săi literari din zona Botoşanilor, fie că sunt născuţi aici, au plecat în alte zări, ori au venit şi au creat slujind culorile acestei zone importante din punct de vedere literar.
Domnia sa a identificat genul categorial al acestei cărţi ca fiind cel al hermeneticii, o formă de aprofundare a textului poetic cu mijloacele adecvate, prin care fiecare dintre cei 29 de autori a beneficiat de o radiografie a dominantelor, specificului, liniilor de forţă şi obsesiilor specifice, toate conturând laolalată peisajul unei vieţi literare actuale, variate şi substanţiale, menită să sporească valoarea culturală a judeţului nostru în context naţional.
Fost profesor el însuşi cândva la Darabani, Dumitru Ţiganiuc a susţinut şi el că această carte este una valoroasă şi interesantă, apreciind cele susţinute de poeta Lucia Olaru Nenati cu privire la specificul şi unicitatea ei, cât şi la generozitatea cu care autorul dărăbănean a acordat fiecăruia dintre poeţii analizaţi un spaţiu substanţial, căutând nu să folosească „securea critică”, ci găsirea calităţilor, mai mari sau mai mici, ale celor ce scriu poezie azi la Botoşani. Cuvântând în final, poetul Victor Teişanu a subliniat intenţia sa de-a demonstra că izolarea geografică nu e un criteriu descalificant, ci dimpotrivă, poate constitui chiar un atu prin tihna unei aprofundări temeinice.
Evenimentul a fost unul important nu numai prin valoarea cărţii prezentate, prin caliutatea şi elevaţia discursurilor de lansare, ci şi prin numărul mare al participanţilor printre care s-au numărat prefectul judeţului, scriitori, oameni politici, parlamentari, oaspeţi de la Cernăuţi şi mulţi alţii atraşi de importanţa evenimentului cultural.