Dispute de mai bine de oră şi în şedinţa extraordinară de Consiliul Local pe proiectul de hotărâre privind aprobarea primirii spre depozitare în spaţiul de stocare temporară a deşeurilor din municipiul Botoşani, a deşeurilor colectate de către operatorii autorizaţi care îşi desfăşoară activitatea în afara teritoriului administrativ al municipiului Botoşani. Viceprimarul Eugen Ţurcanu a venit cu un amendament şi a propus ca la rampa temporară a municipiului să fie duse doar deşeuri din judeţ, nu şi din alte judeţe.
O poziţie mai dură asupra acestui proiect a avut-o consilierul local Gheorghe Iavorenciuc. Acesta a spus că proiectul respectiv trebuie votat de consilieri cu maximă seriozitate, pentru că lumea vorbeşte deja despre afaceri pe seama gunoiului.
„Nu trebuia să răscoliţi gunoiul că începe să miroase tare. Chiar pute. Lumea vorbeste de afacerile din gunoi. Şi atunci ar trebui ca noi să fim astăzi imparţiali, să fim serioşi, să dovedim că, Consiliul Local Botoşani face ce trebuie, indiferent de presiuni. Lumea nu este de acord cu preţul la gunoi„, a spus Iavorenciuc.
Şi viceprimarul Cătălina Lupaşcu a intervenit şi a spus că această problemă să nu mai fie dusă în zona politicului, după ce consilierul local Cosmin Andrei l-a atacat pe prreşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, spunând că acesta şi-a luat concediu lăsând pe umerii consilierilor locali problema gunoiului.
„Să nu mai ducem în zona politicului tot felul de probleme, pentru că cetăţenii au înţeles că prin acest tarif de 155 lei pe tonă s-ar putea să fie majorat preţul la gunoi”, i-a răspuns Cătălina Lupaşcu.
În cele din urmă, proiectul a fost votat cu amendamente. Astfel, operatorii de salubrizare vor putea depune deşeurile în rampa temporară a municipiului doar dacă deşeurile sunt colectate de pe raza judeţului şi doar pentru o perioadă de patru luni sau până la 4.000 de tone. Operatorii care depozitează deşeurile trebuie să achite în termen de 15 zile de la facturare sumele aferente cantităţilor depozitate şi tarifele corespunzătoare operaţiilor de depozitare teporară şi respectiv pentru relocare-minim estimat la 155 lei pe tonă.