Şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Radu Anton, a precizat, joi, în cadrul Consiliului Prefectural, că pagubele provocate de natura dezlănţuită sunt mai mari în Botoşani decât în sudul ţării, numai că cele din Sud sunt mai mediatizate.
„Oamenii care au avut necazuri şi au fost păgubiţi de aceste fenomene periculoase nu au fost chiar singuri. Instituţiile judeţene cu atribuţii au intervenit din primele momente, însă şi la această oră se intervine pentru decolmatarea fântânilor.Va trebui să găsim o modalitate de ajutorare de urgenţă a oamenilor afectaţi. Problema cea mai gravă a lor a fost de refacere a acoperişurilor pentru proteja bunurile împotriva ploilor. Comparativ cu ceea ce se întâmplă acum în Sud Vestul României, situaţii ce sunt mult mediatizate, pagubele din Botoşani sunt mai multe. Sperăm să reuşim sensibilizarea Guvernului pentru a primi ajutoarele necesare”, a declarat Radu Anton.
Potrivit ultimului bilanţ, în perioada 11-27 iulie au avut loc mai multe fenomene meteo periculoase care s-au manifestat prin grindină , precipitaţii de până la 70 l/mp. Pentru evaluarea pagubelor s-au format 28 de comisii, iar valoarea pagubelor a fost stabilită la 25,373 milioane de lei din care 17,7 milioane de lei reprezintă 38 podeţe, trei poduri şi 67, 7 km de drum judeţean. În total au fost afectate 27 de localităţi, iar fenomenele au avut vârf pe data de 11, cu 22 de localităţi, şi în data de 25, cinci localităţi în plus şi patru afectate din nou. La nivelul terenurilor agricole au fost afectate 700 de ha, cele mai mari probleme fiind la Santa Mare, unde distrugerea a fost totală iar pagubele au fost stabilite la un milion de lei.