O bolnava de inima si-a cistigat banii de operatie in instanta

După ce un asigurat botoşănean a obţinut in instanţă decontarea integrală a concediilor medicale, o femeie din judeţ i-a convins pe magistraţi să oblige statul şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) să-i plătească un defibrilator cardiac, in valoare de 22.500 de lei, scrie cotidianul Monitorul de Botosani.

Totul a inceput in mai 2007, cind femeia in virstă de 54 de ani a suferit o intervenţie pe cord la Tirgu Mureş. Deşi asigurată, aceasta a fost nevoită să plătească dispozitivul care i-a fost implantat sub piele. După ce a depăşit perioada de convalescenţă, aceasta a acţionat in judecată nu mai puţin de şase instituţii, inclusiv clinica in care i-a fost făcută intervenţia. Astfel, botoşăneanca a chemat in instanţă statul roman, reprezentat de Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii Publice, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani, Casa de Asigurări de Sănătate Tirgu Mureş şi Institutul de boli cardiovasculare. "Instanţa a admis acţiunea civilă avind drept obiect daune şi s-a decis plata către asigurat a sumei suportate de el pentru dispozitiv, precum şi cheltuielile de judecată", a precizat- pentru Monitorul, Rodica Cociorvă, şeful departamentului juridic al CAS.

In urmă cu un an, femeia a suferit un stop cardiorespirator in timp ce era internată in Spitalul Judeţean "Mavromati". După ce a fost resuscitată electric de către medicii botoşăneni, acesteia i-a fost prezentat riscul de a suferi pusee de fibrilaţii ventriculare care i-ar fi pus in pericol viaţa. Ca urmare a acestui fapt, femeia s-a internat la Clinica de cardiologie intervenţională din cadrul Institutului de boli cardiovasculare şi transplant din Tirgu Mureş. După testele efectuate, medicii specialişti i-au recomandat să recurgă de urgenţă la o operaţie de implantare a unui defibrilator electric cardiac. Problema era, insă, că, deşi femeia era asigurată, operaţia urma să fie făcută intr-un spital de stat, iar dispozitivul cardiac era trecut pe lista cu gratuităţi aprobată de CNAS, unitatea nu primise fonduri pentru astfel de operaţii. In aceste condiţii, pacienta a fost nevoită să cumpere dispozitivul medical. Practic totul s-a redus din nou la birocraţie, anul trecut doar 20 de astfel de dispozitive fiind acordate prin programul Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii CAS Botoşani spun că acesta este al doilea astfel de caz din ţară, după cel ciştigat de un pacient din Braşov, magistraţii considerind că acesta a creditat sistemul.