Pietonalul Unirii este gazda unui eveniment inedit chiar de ziua Sfîntului Ilie. Fiind și Ziua aviației române, un botoșănean, membru al Fundației General Grigore Bastan, s-a gândit să promoveze ideea de parașutism printr-o demonstrație ad-hoc în fața botoșănenilor.
Astfel, acesta a montat un cort, un manechin îmbrăcat ca un parașutist militar și o parașută și a dat lecții tuturor curioșilor care au trecut duminică prin zonă. Din cauza căldurii excesive și pentru că vântul nu a bătut deloc în cursul zilei, parașuta nu a putut fi însă deschisă.
„Astazi, fiind ziua aviației m-am gândit să prezint botoșănenilor un echipament complet de parașutism. Echipamentul a fost inventat de generalul Grigore Bastan care era de origine basarabeană. A fost generalul care s-a zbătut pentru trupele de parașutism. Parașuta lui este și acum în dotarea Armatei Române, cu aceasta, generalul a îndrăznit să sară cu o motocicletă, ba chiar l-a avut pe băiatul lui în brațe”, a spus Adrian Dragne, membru al fundației.
Bărbatul a dorit prin mișcarea organizată, duminică, la Botoșani, să promoveze parașutismul în rândul botoșănenilor. El a făcut chiar și o propunere către autoritățile locale pentru zilele orașului.
„Avem parașutiști la Botoșani interesați, care ar dori să avem aici în oraș chiar și un aeroclub al nostru, care ar vrea să zboare cu parașuta. Dar pe lângă asta, se poate practica zborul cu motor. Se poate, de pildă, de zilele festive ale Botoșaniului, să facem niște meetinguri aviatice, lansări avatice. Sunt foarte mulți tineri interesați și aici, dar nu prea au unde să facă așa ceva”, a spus Dragne.
Aceasta a mai menționat că în cursul zilei, începând cu ora 12.00, de când a instalat echipamentul de parașutism pe pietonal, zeci de botoșăneni l-au reperat pentru tot soiul de întrebări. Unii au vrut să știe de la ce înălțime se poate zbura cu parașuta, alții ce face un parașutist militar cu o parașută, pînă la ce înălțime este permis să zbori cu parașuta închisă sau la ce folosește o parașută.
Pentru ca un tînăr să practice parașutismul trebuie să aibă 18 ani, să aibă o sănătate de fier, rezultate foarte bune la învățătură și să fie interesat de acest domeniu. Cortul instalat de botoșănean cu ocazia zilei aviației române rămâne instalat pe pietonalul unirii până spre ora 20.00.